Monday, July 15, 2024

OD 0 DO 5 LET – Upoštevajte otrokov ritem


Ne spi
Otrok je ponoči nemiren, se premetava in vas vsake pol ure kliče k sebi.
Zakaj se to dogaja. Drug kraj, urnik, hrana, posteljica, vse to je po mnenju pediatrov razlog za vznemirjenje in nespečnost. To zlasti velja za prve dni dopusta.
Kako ukrepati. V prvih dneh ne bi smeli pretirano spreminjati otrokovega običajnega ritma. Čas obrokov in ura odhoda v posteljo naj ostaneta enaka kot doma. Poleg tega ne pozabite vzeti na dopust otrokovo najljubšo igračko, odejico in vse drugo, kar ga pomirja. Otroka nikakor ne smemo od jutra do večera utrujati na plaži, smučišču, kmečkem turizmu & Otroški zdravnik opozarja, da otroka ne gre že prve večere puščati neznani varuški. To namreč še poveča njegovo tesnobo in napetost; ustvari se začaran krog, zato je otroka pozneje med počitnicami še težje komu zaupati.

Nima téka
Otrok ima zelo slab ték: pri mizi ne jé, potem pa ves dan nekaj grizlja.
Zakaj se to dogaja. Po dolgem potovanju, zlasti če je vreme zelo vroče, je izguba téka nekaj običajnega.
Kako ukrepati. Otroka nikakor ne gre siliti s hrano, raje mu ponudite preproste, njegovi starosti primerne jedi. Vso pozornost je treba nameniti urniku in se odločno upreti sladkim skušnjavam zunaj glavnih obrokov. Dopoldan mu je bolje ponuditi sveže sadje kot tortico, po kosilu in opoldanskem počitku pa sadni ali jogurtov sladoled.

Nenehno si izmišlja.
Otrok bi kar naprej grizljal čips, pred izložbo cepeta, ker mu nočete kupiti igračke &
Zakaj se to dogaja. Psiholog pojasnjuje, da je otrok prepričan, da je na počitnicah dovoljeno prav vse. Mame zaradi ljubega miru pogosto popustijo in privolijo v vse: žogice, milne mehurčke, balone potem pa se zavedo, da je otrokovih zahtev čedalje več in da je treba pretiranemu potrošništvu narediti konec.
Kaj storiti. Bolje je takoj reči ne. Čeprav je sprva težko, so rezultati opazni pozneje.

Ne počuti se dobro
Težavam ni videti konca: včeraj je imel vročino, danes ga boli trebuh, jutri se ga bo morda lotil prehlad.
Zakaj se to dogaja. Spremenjene klimatske razmere, drugačna prehrana in navade so lahko krivi za pojav manjših motenj.
Kaj storiti. Otroški zdravnik priporoča, naj otrok ne pretirava s sladkarijami, če ga boli trebuh. Poleg tega ga je treba naučiti, naj si pred jedjo vedno umije roke. Za otroke niso priporočljiva v odprtih vitrinah shranjena živila, v katera imajo dostop muhe, niti vnaprej pripravljene kreme, morski sadeži in neoprano sadje. Kaj pa glavobol? Najbrž je odveč poudarjati, da mora biti otrok v času najhujše pripeke v senci, če pa je že, mu zmočite lase ali glavo zaščitite s klobučkom. Klimatiziran zrak v hotelih je lahko kriv za prehlad, zato imejte za otroka vedno pri roki tanko oblačilo.

OD 5 DO 10 LET – Postaviti preprosta in jasna pravila

Če se dolgočasi
Čemerno sameva pod dežnikom, medtem ko se drugi otroci veselo igrajo.
Zakaj se to dogaja. Če je vaš otrok bolj plašen, se v neznanem kraju kaj hitro počuti odrinjenega in se zapre vase. Po mnenju psihoterapevtov je to povsem običajen odziv, s katerim pa se številne mame ne morejo sprijazniti. Prepričane so, da so počitnice kot nalašč za sklepanje novih prijateljstev.
Kaj storiti. Otroški psiholog pravi, da otroka nikoli ne gre siliti. Vaše ravnanje naj temelji na odprtosti in podpori. Pojasnite mu, da vam je sicer žal, vendar mu nikar ne poskušajte nadomestiti prijateljev, tako da bi z njim gradili gradove iz mivke in kopali jarke. Otrok se bo namreč še vedno kujal, vi pa boste povsem izčrpani. Predlagajte mu, da se bosta skupaj igrala eno uro, nato pa pustite, naj se znajde sam. Konec koncev mora tudi mama prebrati časopis ali knjigo in si preprosto odpočiti. Če boste postavili takšno mejo, boste nemara otroka spodbudili, da bo premagal plašnost.

Če je neukrotljiv
Nasproten je primer, ko se mama pritožuje, da je njen otrok neukrotljiv in bi ga rada vsaj malo zadržala pod senčnikom, ne da bi ji bilo treba nenehno tekati za njim in ga loviti.
Zakaj se to dogaja. Če je otrok ekstravertiran in hiperaktiven, na počitnicah zagotovo ne bo nič drugačen. Včasih je celo slišati nekatere mame, ki med letom nenehno govorijo, da so počitnice čas svobode in zabave.
Kaj storiti. Pri tej starosti je treba otroku pustiti malo samostojnosti. Seveda je treba postaviti jasna pravila, kaj je dovoljeno in kaj ne. Tako mora otrok vedeti, da mora biti vedno v vašem vidnem dosegu. Če namerava drugam, vas mora vprašati za dovoljenje.

Če se mu nič ne ljubi
Obstajajo tudi primeri, ko otroka ni mogoče spraviti ne na tečaj plavanja ali tenisa, če počitniških nalog niti ne omenjamo.
Zakaj se to dogaja. Mnogi otroci obiskujejo najrazličnejše tečaje in se ukvarjajo s športno dejavnostjo že med letom, zato si želijo med počitnicami predvsem miru in počitka. Včasih se otrok upira, ker ga je strah tekmovanja, ki običajno sledi na koncu.
Kaj storiti. Če katerega od tečajev predlaga otrok sam, ga le vpišite, sicer pa siljenje nima prav nobenega smisla. Glede nalog naj otrok sam odloči, kaj mu bolj ustreza: vsak dan po pol ure ali enkrat na teden po tri ure. Takšnega urnika se je treba potem tudi držati.

OD 10 DO 15 LET – Na vrsti je pogajanje.

Otrok ima težave z videzom.
Ko pridete na cilj, vaša hčerka pade v krizo, ker “nima kaj obleči”. Vsa dekleta nosijo kavbojke na zvon in sandale v slogu budističnih menihov, kakršne mora obvezno imeti tudi ona.
Zakaj se to dogaja. Tovrstno pritoževanje je posledica dejstva, da se danes, bolj kot kdajkoli, mladi obeh spolov podrejajo določenemu slogu oblačenja, ki je pomemben, da te prijatelji sprejmejo medse.
Kaj storiti. Tovrstnih prošenj nikakor ne gre podcenjevati. Psihologi pravijo, da se morda zdi čudno, toda tudi znamka športnih copat je včasih odločilnega pomena, da te sprejmejo v neko skupino. Zato izjemoma privolite v nakup dragih copat in pojasnite, da vam ekonomske možnosti sicer takšnih nakupov ne omogočajo.

Kam? Odločite se skupaj
Pri izbiri kraja letovanja, upoštevajte tudi želje otrok, zlasti če so starejši kot trinajst let. Pri tej starosti se otroci radi družijo z vrstniki, zato je zanje bolj kot kraj letovanja pomembna družba. Najti je treba kompromis med željami staršev in otrok. Zdi se, da so še najboljša rešitev turistična naselja. Če ste se odločili za potovanje po svojih željah, otroku v zameno ponudite enotedenski tečaj jadranja ali tenisa s prijatelji.

Počuti se odrinjenega
Privolili ste v nakup športnih copat, ki si jih je tako želel/a, skupina pa ga vseeno ni sprejela medse.
Zakaj se to dogaja. Mehanizem tovrstnih izključitev ostaja neznan, vendar je dokaj pogost. Ne gre za plašnost, videz ali simpatičnost: prijatelji te lahko od enega do drugega poletja preprosto zapustijo.
Kaj storiti. Največ, kar lahko storite, je, da se pogovorite z otrokom in mu daste vedeti, da ste mu blizu. Povsem nekoristno bi mu bilo predlagati druge prijatelje, če zanje ne kaže nobenega zanimanja. Lahko ga potolažite, češ da se je to nekoč zgodilo tudi vam. Nikoli pa ne poskušajte prevzeti vloge zaščitniške mame, ki prosi prijatelje, naj se družijo z njenim otrokom. Tega vam otrok ne bi nikoli odpustil! Gre sicer za zoprn dogodek v fazi odraščanja, prek katerega otrok spozna, da so tudi težave in krivice sestavni del življenja.

Hoče v disko
Najstnik želi zvečer ven, bodisi v diskoteko ali kam drugam, zaradi česar bi ostal zunaj do enajstih.
Zakaj se to dogaja. Ker je njegovim prijateljem to dovoljeno, pride s takšno zahtevo na dan tudi vaš najstnik. Psihologi ugotavljajo, da med počitnicami mnogi starši zrahljajo vajeti: manj nevarnosti, več možnosti nadzora ali preprosto zato, ker se ne želijo prerekati.
Kaj storiti. Preden se lotite vprašanja, si morate biti na jasnem, ali boste otroku dovolili ali ne. Če se odgovor glasi “ne”, se o zadevi sploh ne pogajajte več. Pojasnite mu, da vsi starši niso enaki. Če mu boste dovolili, že na začetku jasno določite, kam in kolikokrat lahko gre in ob kateri uri se mora vrniti. Lahko mu posodite svoj mobilni telefon (če še nima svojega) in nikar se ne zgražajte, saj je telefon v določenih primerih koristen predvsem za starše. Če prekrši pravila in se vrne domov pozneje, mu pojasnite, da je s tem zlorabil vaše zaupanje. Ker se je obnašal kot otrok, boste poslej ravnali z njim kot z otrokom, zato mu za nekaj dni prepovejte večerne izhode.

Če je otrok star samo nekaj mesecev
Izbira kraja letovanja Izogibati se je treba otokov, kjer nenehno piha, v gorah pa nadmorska višina ne bi smela presegati 1500 metrov.
Potovanje. Za potovanje si izberite čas, ko še ni vroče. Če imate v avtomobilu klimatsko napravo, jo naravnajte za kake tri stopinje manj, kot znaša zunanja temperatura. Pred odhodom na pot naj otrok ne pije mleka. Če je potovanje dolgo, se večkrat ustavite. Če potujete v gore, otroku med vzponom ponudite nekaj za sesanje (duda); tako boste preprečili zoprne bolečine v ušesih, ki jih povzroča spremenjen zračni tlak.
Dejavnosti. V gorah otroka vzemite s seboj na sprehod. V ta namen obstajajo posebni nahrbtniki. Na morju je najprikladnejši čas za plažo do 10.30 dopoldan in po 16.30 popoldan. Seveda ne smete pozabiti na kremo s popolno zaščito in stekleničko z vodo ali sadnim sokom. Po kopanju v morju otroka obrišite z vlažilnim oljem za kopanje, da odstranite ostanke soli, ter ga namažite z dobro vlažilno kremo.
Priročna lekarna. Toplomer, sredstvo za zbijanje vročine, mineralna sol za morebitno drisko, kapljice proti bolečinam v ušesih.

Vir: www.viva.si

 

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Prehrana mladostnikov

13 junija, 2012 0