Wednesday, February 28, 2024
13 junija, 2012

Na zimskih razprodajah artikli tudi do pol cenejši

By 0 906 Views

Nove kolekcije ne bodo znižane


Kljub temu da je nekaj kupcev že izkoristilo praznične popuste, ki so jih trgovci ponujali v decembru, pa jih kar nekaj čaka na razprodaje. V Zari bodo izdelke iz jesenske in zimske kolekcije znižali do 50 odstotkov, pri čemer bodo cenejše artikle pocenili nekoliko manj, cene dražjih artiklov dizajnerskih blagovnih znamk pa bodo znižali bolj občutno. Ob tem so poudarili, da je na policah njihovih trgovin tudi nekaj novih kolekcij, katerih cene tudi med razprodajami ne bodo znižane.

Emporium bo svoja vrata odprl že ob 8. uri

V Emporiumu bodo kupci za artikle v času razprodaj odšteli 30, 40 ali 50 odstotkov manj kot sicer. Na prvi dan razprodaj bodo vrata odprli že ob osmi uri zjutraj, kar je dve uri prej kot običajno. V večini Sportininih poslovalnic bodo cene sezonskih oblačil znižali do 50 odstotkov, cene sezonske obutve pa do 40 odstotkov. Ker večina Sportininih poslovalnic obratuje v sklopu nakupovalnih centrov, se bodo prilagodili odpiralnemu času centrov, ki ostaja nespremenjen, so še pojasnili.

Po znižanih cenah bo možno kupiti tudi obutev

Rednih odpiralnih časov se bodo večinoma držali tudi prodajalci obutve. Tako v Alpini kot tudi v Peku so povedali, da zgodnje odpiranje trgovin na prvi dan razprodaj pri njih ni v navadi. Kupci si bodo v prodajalnah obeh družb lahko obutev privoščili do 50 odstotkov ceneje.

Začetek razprodaj in odstotek znižanja določi vsak trgovec sam

Datum začetka razprodaj in odstotek znižanja v posamezni prodajalni trgovec določi samostojno, je pojasnila glavna tržna inšpektorica Tržnega inšpektorata RS Andrejka Grlič. Razprodaja lahko traja največ tri tedne, kar pomeni, da bodo lahko v trgovinah, ki bodo z razprodajami začele v ponedeljek, blago po znižanih cenah ponujali do vključno ponedeljka, 29. januarja.

Blago je treba označiti s ceno pred znižanjem in z znižano ceno

Trgovec mora sicer po določilih zakona o varstvu potrošnikov razprodaje objaviti na krajevno običajen način, objava o uvedbi razprodaje pa mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne prodaje. Nadalje mora biti blago, ki je na razprodaji, označeno s ceno pred znižanjem in znižano ceno, če pa je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti blaga, ki je na razprodaji.

Trgovec ne sme zavajati kupcev

Isti zakon določa tudi, da oglaševanje podjetij ne sme biti v nasprotju z zakonom, nedostojno ali zavajajoče. Trgovec mora objavo o razprodaji upoštevati in z njo ne sme zavajati kupcev, je še dodala Grličeva.

Inšpekcija bo v času razprodaj opravljala svoje delo

Glede kontrole tržnih inšpektorjev je glavna tržna inšpektorica pojasnila, da bodo ti tako kot vsako leto opravili kontrolo, pri kateri jih bo zanimala predvsem objava razprodaje, označenost blaga s ceno pred znižanjem in znižano ceno, preverili bodo, ali najvišji odstotek znižanja res zajema četrtino vrednosti blaga v razprodaji in ali trgovci spoštujejo roke razprodaj.

Kršitev trgovcev je iz leta v leto manj

Na letni ravni je moč opaziti trend zmanjševanja števila večjih kršitev, kot je neoznačitev blaga z dvema cenama ali objava večjega odstotka znižanja, kot je to dejansko, je pojasnila Grličeva in dodala, da je k temu veliko prispeval tudi redni nadzor razprodaj. Tako inšpektorji pri nadzoru v zadnjem času v glavnem ugotavljajo manjše kršitve, pri čemer se največ kršitev nanaša na nepopolno oziroma pomanjkljivo objavo razprodaje.

Največja gneča je ponavadi na začetku razprodaj

Oblačila si bomo tako lahko tri tedne privoščili tudi do polovico ali celo več ceneje, nekaj blaga pa bo zagotovo ostalo na policah tudi po tem obdobju. Po pojasnilu Barbare Krivic iz Združenja za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije je potem odločitev trgovcev, kakšno novo ceno blaga bodo postavili, ali bo ta enaka ceni pred znižanjem ali znižani ceni. Kljub temu pa že tradicionalno velika gneča v trgovinah v prvih dneh razprodaj kaže, da večina kupcev na to odločitev trgovcev niti ne čaka.

Razprodaje v Avstriji in Italiji lahko trajajo trikrat dlje kot pri nas

Najbolj neučakani slovenski kupci so se na razprodaje že lahko podali v sosednji Avstrijo in Italijo. Po pisanju časnika Finance bodo na Tržaškem in Goriškem trgovci znižali cene že danes, poleg tega lahko razprodaje pri sosedih trajajo tudi trikrat dlje. Trgovci tam v prodajalnah pričakujejo tudi slovenske in hrvaške kupce. Razprodaje so se sicer najhitreje začele v Avstriji, kjer so trgovci cene znižali že takoj po božiču.

Vir: Siol  

 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Oralna kontracepcija in nosne alergije

13 junija, 2012 0