Thursday, February 22, 2024

Herpes lahko opišemo kot infekcijo kože ali sluznice s t. i. herpesom simpleksom. Simptomi so drobni, s svetlo tekočino napolnjeni mehurčki na ustnicah, najpogosteje na meji med kožo in sluznico.


Mehurčki se pojavijo nenadno in neprijetno skelijo. Zgostijo se v kolonijah na pordeli podlagi, hkrati pa pogosto otečejo mandlji.

Zdravi se približno en teden
Virusi herpesa simpleks se naselijo v živcih, po približno dveh dneh pa se pokažejo prvih znaki okužbe, ki se nato do šestega dne nadležno stopnjujejo. Nato reagirajo obrambne moči telesa in preprečijo nadaljnje širjenje bolezni. Nekako po sedmih ali osmih dneh se mehurčki posušijo in infekcija je premagana.

Zdravimo ga s cinkom
Ob okužbi moramo paziti, da krepimo svoj imunski sistem, mehurčke pa mažemo s cinkovimi mazili. Cink lahko uporabimo neposredno: s pasto iz lekarne ali pa z raztopino s cinkovim sulfatom. Pomembno vlogo pri gradnji sestavin imunskega sistema imajo vitamini in mikroelementi. Posebnega pomena so vitamini B (krompir, špinača, brokoli, melona, breskve, marelice …), vitamina E (koruza, soja …) in selen (čebula, česen, gobe …). S cinkom so bogati orehi, semena in stročnice.

Zelo je nalezljiv
Herpes je nalezljiv, tudi če mehurčki že izginjajo. Uporabljajmo svoje brisače ter se izogibajmo stiku z izpuščajem. Da se nadležnemu izpuščaju izognemo, se moramo obvarovati stresa. Svojemu organizmu moramo dati dovolj hranilnih snovi. Izogibajmo se alkoholu, kavi in nikotinu.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Nasilje v družini

13 junija, 2012 0