Wednesday, May 29, 2024

Samica izleže približno osem ovalnih jajčec – gnid na noč in jih prilepi na začetek lasu. Po približno 9-ih dneh se izleže mlada uš –nimfa. Po približno 10-ih dneh nimfe spolno dozorijo in se začnejo razmnoževati. Življenjska doba uši je 6 do 8 tednov, v tem času samica izleže 100 do 300 jajčec!


Uši imajo raje čiste kot umazane lase!

Kako odkrijemo uši?

Prvo znamenje za prisotnost uši je nenavaden pojav močnega srbenja in rdečine po lasišču. Če so uši prisotne, jih boste odkrili pri pregledu dobro osvetljenega lasišča. Na začetku so uši sivkasto bele barve, ko pa se napijejo krvi pa postanejo rdeče barve. Lažje kot uši pa je odkriti živa jajčeca – te so kremasto rjave barve in prazne jajčne lupine – te so bele barve, ki se nepopustljivo držijo las.

Najlažji način odkrivanja uši je česanje z gostim glavnikom. Prečesite predel las in skrbno preglejte glavnik.

Kako se uši prenašajo?

Ušivost na glavi povzroča naglavna uš, ki je najbolj pogosta pri predšolskih in šolskih otrocih. Med njimi se žal širi ne glede na to, da je higiena zadostna. Širi se v skupinah, v katerih so medsebojni telesni stiki. Uši namreč ne letajo in ne skačejo iz glave na glavo! Prenašajo se v glavnem posredno preko kap, glavnikov, slušalk, s stikom glav, ipd.

Okužba je možna tudi v bazenu, saj so uši odlične plavalke!

Naglavne uši pa so lahko tudi prenašalci nalezljivih bolezni.

Zdravljenje

V lekarnah so na razpolago pripravki za odstranjevanje uši. Dobijo se v obliki navadnih in kremastih šamponov. Primerni so tako za odrasle kot tudi za otroke. Pri uporabi šampona moramo paziti, da le ta ne pride v stik z očmi. Potrebno je natančno prebrati proizvajalčeva navodila in poskrbeti, da je šampon dosti časa na lasišču. Potrebno je dobro izprati lasišče, s tem preprečite draženje. Postopek pa je dobro ponoviti čez 10 dni. S tem zatrete uši, ki so se mogoče ponovno izlegle.

Preventiva

Žal preventivnega sredstva proti ušem ni mogoče dobiti.

Vsekakor je potrebna osebna higiena, otrok naj ne posoja kap, glavnika, brisač, ipd. Otroci naj pri igri ne tiščijo glav skupaj, redno jim pregledujte lasišče.

Če se uši pojavijo, je potrebno pregledati vse družinske člane. PŠrav tako je nujno potrebno obvestiti tudi vrtec, šolo, kamor otrok zahaja. Prizadeti otrok pa naj ostane doma, dokler uši niso povsem odpravljene.

Kako preprečiti ponovno okužbo?

Ko se uši znebite, je potrebno storiti naslednje:

  • strojno operite vso posteljnino, brisače in oblačila
  • sušite oprano z vročim zrakom v sušilniku vsaj 20 minut
  • vse igrače, vzglavnike, lutke, klobuke in ostale stvari, ki jih ne morete oprati, dajte v plastično vrečo za smeti in jo tesno zaprite za vsaj dva tedna. Ker si uši, ki so morebiti na teh stvareh ostale, v času življenjskega cikla ne bodo mogle najti gostitelja in s tem hrane, bodo poginile. Po dveh tednih pa vsebino vrečke odprite izven stanovanja in stvari dobro otresite. vse ščetke, glavnike in ostale pripomočke za oblikovanje las razkužite z industrijskim alkoholom ali jih umijte z vročo milnico.
  • večkrat natančno presesajte vse preproge in pohištvo v stanovanju.

Učiteljica razrednega pouka, Martina Eniko:

»Na naši šoli so se uši pojavile pred tremi leti. Takoj, ko smo jih opazili, smo prizadete otroke poslali domov, starše pa obvestili, naj otroku umijejo glavo s posebnim šamponom, ki se ga dobi v lekarni. V šolo naj otrok pride, ko so uši uspešno odstranjene.

Drugih napotkov strašem nismo dajali, menimo namreč, da so danes starši dovolj osveščeni glede tega.

V šoli smo seveda vse opozorili, da so se uši pojavile in skrbno smo opazovali otroke ter bili pozorni na praskanje lasišča.

Na pojav uši smo opozorili tudi čistilke, ki so še bolj pozorno očistile blazine. Ugotovili smo, da so se uši najbrž prenašale prav iz blazin za telovadbo.

Ker smo ukrepali do časa, smo uši takoj odstranili. Še vedno pa smo bili še kar nekaj časa pozorni na morebitno praskanje otrok po lasišču.«

Vir: Vida Kuhar Kovačič, mag. farm.
 

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Mi pa plavamo!

13 junija, 2012 0