Monday, June 17, 2024

Ne glede ali ima vaš malček zgolj nekaj ali pa že vse zobke, sta nega in umivanje zob pomemben del vsakodnevne higiene. Zobna ščetka pa lahko malčka tudi prestraši, zato se ji tu pa tam kakšen tudi upre. Ob umivalniku preskočite predavanje o pomembnosti ustne higiene, ter otroka k ščetkanju pripravite na bolj zabaven način. Usvajanje zdravih življenjskih navad, tudi ustne higiene, že v zgodnji mladosti bodo trajale vse življenje. Kako torej prepričati trmastega malčka, ki se uporabi zobne ščetke vztrajno upira?


Ponudite mu izbiro

Sedaj verjetno že veste, da želijo malčki čim več samostojnosti – vse želijo narediti sami. Kljub temu pa otroku še manjkajo določene ročne spretnosti, zato zobozdravniki priporočajo, da otroku pri ščetkanju zob pomagamo nekje do osmega leta starosti. Če želite že na začetku vsaj malenkostno zatreti upor v kopalnici, naj malček svojo ščetko in zobno pasto izbere sam. Glejte le toliko, da si ne izbere prevelike, ter da zobna pasta na vsebuje flora. Zelo verjetno je, da bo izbral izdelke s kakšnim otroškim motivom.

Zobna ščetka ali pašček z melodijo

Za trmastega malčka je pojoči pasek ali pojoča zobna ščetka dobra popestritev umivanja zob. Pravilno pritrjen pasek se zvočno odzove na pravilno ščetkanje zob. Ščetkanje je tako bolj zabavno, ter malčku mine mnogo hitreje.

Povabite prijatelja

Seveda plišastega, tistega, ki malčku vedno stoji ob strani. Najprej se pogovorite s plišastim prijateljem, mu umijte zobe, potem postopek ponovite pri malčku. Če želi zobke najprej umiti svojemu zvestemu prijatelju, ga pri tem ne ovirajte.

Zgodbice

Napeljite zgodbe o požrešnih črvičkih, ki se skrivajo med zobmi. Seveda jih ne pozabite opisati.

Igrajte se zobozdravnika

Se malček boji ščetkanja? Ščetkanje pretvorite v zabavno igro, ki vključuje nego zob. Tako bo malček spoznal, da ščetkanje sploh ni zastrašujoče. V ‘ordinacijo’ povabite malčkove plišaste igrače, ki čakajo na preverjanje zdravja in čiščenje zob. Na zabaven način zahtevajte polno sodelovanje. Kasneje s suho ščetko skrtačite tudi malčkove zobke. Kaj kmalu bo spoznal, da ščetkanje zob ni niti približno tako zastrašujoče.

Aaaaaaaaaaa…..

Malček naj široko odpre usta in zarjove kot dinozaver. Z veseljem bo imitiral njegovo ali levje rjovenje. Malček se bo v to igro, kljub ščetkanju, dodobra vživel. 

Kategorija:   Novice, Zdravje