Tuesday, February 27, 2024
20 aprila, 2019

NAJ VAS VREME NE ZAVEDE: TUDI SPOMLADANSKO SONCE JE NEVARNO

By 0 884 Views

Zdaj smo že dodobra zakorakali v pomlad in ni lepšega kot martinčkanje na toplem sončku ter opazovanje otrok, ki se igrajo v parku. Plezanje po igralih, igranje nogometa, nabiranje zvončkov in marjetic … Vse to se sliši brezskrbno, dokler ne pomislimo na sončne žarke, ki nas v tem času velikokrat zavedejo.


Otroško kožo je trebe zaščititi pred vremenskimi vplivi, tudi pred soncem. Čeprav se v tem času nanj niti ne ozremo kot na sovražnika, verjemite, da na nežno otroško kožo vpliva ravno tako kot poleti. Čeprav se večkrat skrije za popoldanske oblake, je sonce nevarno tudi v tem času.

Spomladansko sonce je nevarno ravno zato, ker se večini ljudi zdi, da ni. Da so prvi topli dnevi redki in, da jih je treba zaužiti v vsej njihovi polnosti. To povsem drži, a tudi prvi sončni žarki v letu so škodljivi za našo kožo in kožo naših malčkov. Ker je koža čez zimo zaščitena pod sloji oblačil in skrita pred soncem, je zato zdaj še bolj občutljiva. Ker je pri naših najmlajših koža nežnejša, bolj prosojna in bolj občutljiva, je pri njih treba še posebej paziti.

Prav tako se moramo zavedati, da otroci ne vedo, kdaj so pretirano izpostavljeni soncu. Odrasli začutijo, ko jim je vroče in ko jih koža pričenja skeleti, ko jih peče. Malčki tega ne vedo, ker ne znajo izraziti občutja. Če se ob tem na soncu še zabavajo in igrajo, se zagotovo ne bodo želeli po svoji volji umakniti v senco.

Zato so pri tem zelo pomembna tudi oblačila. Z njimi jih boste zaščitili. Verjemite, da kratki rokavi niso dobra izbira. Tudi, če je vam vroče in, če so temperature že visoke, dojenčke in malčke pomladi oblecite v lahke majice z dolgimi rokavi, čez pa jopico ali vetrovko. Ne pozabite na klobuček in kapico, ki bo pred soncem varovala otrokovo glavo.

 

A. L.

Kategorija:   Zdravje
Naslednji prispevek

PRIHAJA SEZONA ALERGIJ: KAKO ZAŠČITITI OTROKA?

22 aprila, 2019 0