Tuesday, May 21, 2024

Ko govorimo o simptomih v nosečnosti ne moremo mimo rasti trebuha, jutranje slabosti in bruhanja, vendar so ti simptomi del njenega železnega repertoarja. Z njimi pa se pojavijo tudi simptomi, ki znajo biti na videz veliko bolj neprijetni in nosečnice pogosto spravljajo v zadrego: rast dlačic, vetrovi in zaprtje, povečan izcedek iz nožnice, hemoroidi…


Vetrovi

Hormonske nevihte upočasnijo aktivnost črevesne mikroflore, tako da je skoraj za vsako nosečnost značilna pojavnost vetrov. Zaradi zmanjšanega nadzora rektalnih mišic v nosečnosti se zgodi, da vetrov ne boste mogli zadržati. Neprijetnost se lahko vsaj deloma izognete s primerno dieto in telesno aktivnostjo, ki pospeši presnovo gastrointestinalnega trakta. Dlje časa kot počivamo, več vetrov proizvedemo. Poznamo kar nekaj živil, ki so povezani s proizvodnjo vetrov in se jim je bolje v celoti izogniti: gazirane pijače, fižol, brokoli, cvetača in suho sadje.

Vetrove pa lahko povzročijo tudi mlečni izdelki. V kolikor v nosečnosti ne tolerirate laktoze, potrebo organizma po kalciju nadomestite z drugimi živili.

Inkontinenca

Zagotovo ste že slišali prijateljico, mamo ali sorodnico, ki vam je razlagala, da ji je v nosečnosti med kihanjem ali kašljanjem nenadzorovano ušlo nekaj kapljic urina – stanje imenujemo stresna inkontinenca. Stresna inkontinenca se v eni izmed oblik pojavi skoraj pri vseh nosečnicah. Je nenevarna, vendar zel o neprijetna.

V zadnjem tromesečju nosečnosti, ko je verjetnost pojave stresne inkontinence najvišja, priporočamo uporabo dnevnih vložkov.

Plod raste in se razvija, maternica se širi, položaj maternice pa je lociran neposredno nad sečnim mehurjem. Prav zato nosečnice pogosto čutijo potrebo po mali potrebi, čeprav je v mehurju zgolj nekaj seča. Kihanje in kašljanje plodov pritisk na mehur samo še poveča, kot posledica se pojavi stresna inkontinenca.

Obrazne dlačice

Za poraščenost na nezaželenih predelih obraza in telesa v nosečnosti so odgovorni hormoni. Najvarnejši depilacijski metodi v nosečnosti sta voskanje in puljenje dlačic s pinceto. Ostale depilacijske metode uporabite v času po porodu. Zaradi spremenjenega režima delovanje endokrinih žlez v nosečnosti, lahko laserska depilacija vpliva na pigment kože, ter povzroči brazgotine.

Vonj

Pri nekaterih nosečnicah se razvije veliko močnejši občutek za vonj. Posledično se pojavi odpor do nekaterih živil. Manjši odstotek žensk moti celo lasten vonj. Še posebej proti koncu nosečnosti se, kot posledica močnejših vaginalnih izločkov,pojavijo neprijetne vonjave iz nožnice. Neprijetne vonjave, pa za zaradi močnejšega občutka za vonj, čutijo samo nosečnice. Ob res neprijetnih vonjavah, spremembi barve vaginalnega izločka obiščite vašega ginekologa.

Hemoroidi

Hemoroidi v nosečnosti niso tako redki in nastanejo kot posledica kronične konstipacije – zaprtja. Tveganje lahko zmanjšate z ustrezno prehrano. Popijte dovolj tekočine, uživajte vlakninsko bogato hrano.

V kolikor so se hemoroidi že razvili uporabite čistilne blazinice in protivnetne kreme ali olja.

Akne

Izbruh aken v prvem tromesečju je povsem normalen simptom nosečnosti. Nastanejo kot posledica dodatnih hormonov, ki krožijo po telesu. Nekatere akne se lahko zdravi s kremami, ki vsebujejo Retin A, ostale oblike medikamentnega zdravljenja aken pa v nosečnosti niso dovoljenje.

Večina pripravkov za čiščenje obraza se globoko vpije v kožo. Pred samo uporabo teh izdelkov v nosečnosti se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Izdelke, ki vsebujejo salicilno kislino, benzoil peroksid in azelainsko kislino zgolj v res zelo majhni količini nanesite neposredno na akne, čeprav uporabo teh pripravkov v nosečnosti toplo odsvetujemo.

Intimnost

Povečanje telesne teže lahko vpliva na samopodobo. Počutite se neprivlačne. Ne dovolite, da telesne spremembe v nosečnosti vodijo v komunikacijski mrk. Telesne spremembe se kažejo tudi v suhosti in oteklosti vagine. Partnerju povejte, da je to posledica delovanja hormonov v nosečnosti in ni neposredno povezano z dojemanjem intimnosti v korelaciji z vašim partnerjem. Vas partner ne posluša? Vam ne verjame? Naj vas spremlja ob naslednjem pregledu. Ginekolog bo z veseljem odgovoril na vsa njegova vprašanja.

Naslednji prispevek

Telesna vadba v nosečnosti: dejstva in zablode

5 februarja, 2015 0