Monday, June 17, 2024

Česen – kralj naravnih antibiotikov, ki kljub številnim ‘čarobnim’  eksotičnim rastlinam, ki jih propagirajo številni mediji, še vedno nima prave konkurence. Z aromo in vonjem predstavlja popolno začimbo, prav tako pa je naravni antibiotik, ki ne uničuje zdravih bakterij. Uporabljati bi ga moramo pogosteje.


Glavna sestavina česna je hlapljivo olje z alinom, ki se med rezanjem in trenjem razgradi v alicin, ki ima antibakterijsko delovanje. Upočasnjuje replikacijo bakterij, ter uspešno krepi imunski odgovor tudi v smeri nekaterih virusov in glivic, zato je uspešen tudi pri lajšanju simptomov gripe in prehlada.

Priporočena količina: dva do tri zrnja česna na dan, kot dodatek jedem in solati. Če vas ne moti močna vonjava ga lahko zaužijete samostojno.

Čili – poznamo pod številnimi imeni, te pekoče paprike so odlična začimba s kapsaicinom, močno sestavino, ki ima analgetične, antibakterijske in protivnetne učinke.

Priporočena količina: ½ čajne žličke kot dodatek k obroku, lahko jo dodate v dva lončka čaja ali soka.

Origanovo olje – se pridobiva iz origanovih listov, ki vsebujejo carvacol. Dokazano je, da omenjena sestavina uniči 25 različnih škodljivih bakterij.

Priporočena količina: ena do štiri kapljice dnevno nakapljati v skodelico čaja ali soka.

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Nosečnice in mladi starši, dva dogodka samo za vas!

8 septembra, 2015 0