Saturday, June 15, 2024

Ginekolog Arnold Kegel je oče Keglovih vaj. O krepitvi mišic medeničnega dna, vaginalnim mišic in mišic, ki obkrožajo mehur in sečevod je pisal že leta 1948. Vsaj polovica žensk, ki jih je prizadelo nenadzorovano uhajanje urina, ima težave s kompaktnostjo omenjenega mišičnega sklopa. Ste izvajali Keglove vaje pa se stanje ni izboljšalo? Mogoče ste krepile napačne mišice ali pa ste uporabljali nepravilno tehniko. Poskušajte upoštevati nekaj nasvetov.


Kakšen postopek vaj je pravilen?

Za občutek pravilnega izvajanje vaj, obremenite mišice, ki jih ponavadi obremenite ko želite sredi opravljanja male potrebe prekiniti curek. Mišice na tem predelu so mišice katere želite trenirati. Predstavljajte si, da želite z vagino stisniti npr. manjšo kroglico. Pomagajte si z ogledalom. V kolikor vaje izvajate pravilno, se presredek oz. območje med nožnico in anusom, stisne in sprosti.

V idealnih pogojih mišice zadržite stisnjene vsaj deset sekund (videli boste, da ni tako enostavno). Začnite s štirimi ali petimi ponovitvami. Na začetku kontrakcijo zadržite vsaj dve sekundi. Vajo ponovite dva do trikrat na dan, s časom podaljšajte čas kontrakcije.

Ali potrebujem strokovno pomoč?

V kolikor niste prepričani, da so Keglove vaje prava izbira poiščite pomoč usposobljenega fizioterapevta. Fizioterapija pri krepitvi mišic medeničnega dna lahko naredi izjemno razliko. Fizioterapevt bo predpisal individualni program vaj, ki bodo s časom okrepile omenjene mišice.

Mišice medeničnega dna vplivajo tudi na mišic nog in trebuha, ter obratno. Krepitev nožnih in trebušnih mišic torej okrepi tudi mišice medeničnega dna. Priporočamo tudi pilates ob katerem se mišice medeničnega dokaj uspešno okrepijo.

Ne vem ali so bile Keglove vaje uspešne?

Ginekolog, urolog ali fizioterapevt vam lahko s pomočjo elektronskih pomagal izračuna feedback, ter učinkovitost posameznega treninga Keglovih vaj. Tipala izračunajo moč vsakega krčenja. Vaje je potrebno izvajati vsak dan v službi, doma, v avtu, trgovini… Vaja je zelo enostavna in diskretna.

Fotografija vir: http://www.lisajohnsonfitness.com

Kategorija:   Masaža, Novice
Naslednji prispevek

Nikoli povedane stvari o menopavzi

17 decembra, 2014 0