Wednesday, May 29, 2024

»Ženske so pogosto bolj zaskrbljene, da ne varčujejo dovolj za prihodnost, bojijo pa se tudi, da bodo preživele svoje prihranke,« pravijo finančna strokovnjakinja Lisa Caputo. »Ženske večinoma živijo dlje, potrebujejo dolgoročno nego, ko ste postarajo in preživijo več časa z dela, da skrbijo za družinske člane. Zaradi vsega tega je pomembno, da ženske pričnejo varčevati že zgodaj in tako privarčujejo čim več, ter da dobro načrtujejo v zvezi z obdobji, ko ne delajo.«


»Raziskave kažejo, da imajo ženske čedalje večjo vlogo pri odločanju v zvezi s financami in da so tudi glavni finančnik v gospodinjstvu«, pravi Caputova. »Ženske ne vplivajo le na dnevne izdatke in na družinski proračun, ampak tudi na vse drugo, od tega kako družina varčuje in vlaga denar za dolgoročne cilje (npr. upokojitev), do tega v kakšne dobrodelne namene gre družinski denar.

2 pogosti napaki v zvezi z  denarjem, ki jih delajo ženske

 

  1. Ne vzdržujejo finančnega načrta. »Največja napaka povezana z denarjem, ki jo opazim pri ženskah je ta, da porabijo ogromno časa in energije, da svoj finančni načrt spravijo v tek – nato pa ga nikoli več ne pogledajo in mislijo, da je njihovo delo končano,« pravi Descanova, predsednica spletne strani za ženske. »Finančno zdravje, tako kot fizično zdravje,  je pot in ne cilj. Potrebuje sprotno vzdrževanje, da ostane v dobri formi.«
  2. Vlagajo malce preveč konzervativno. »V primerjavi z moškimi, ženske v povprečju vlagajo bolj konzervativno in so bolj osredotočene na to, da ohranijo svoj denar. Vendar pa so ženske prav zaradi te konzervativnosti v večji nevarnosti, da preživijo svoje prihranke, saj denar ne sledi inflaciji.  Zaščita kupne moči denarja je pomembna za vsakogar od nas, vendar je še posebej pomembna za ženske, saj le te živijo dlje.

 
Descanova in Caputova ponujata naslednje namige, kako se lotiti družinskega proračuna ali načrta izdatkov.

 

  • Vaš proračun naj bo fleksibilen
  • Proračun uskladite s svojimi življenjskimi cilji
  • O denarju se pogovorite z otroki in partnerjem
  • Svoj proračun preverite vsak dan

V začetku skrb za osebne finance zahteva veliko časa in energije – ampak, ko vam enkrat preide v navado, boste lažje dosegli svoje cilje.

Kategorija:   Družina in finance, Novice