Wednesday, June 19, 2024

Mleko teče samo

Nekaterim mamam bo mleko priteklo takoj ko bodo pomislile na svojega otroka, kar se lahko zgodi tudi brez vidnega razloga ne glede na to, ali zaslišijo dojenčkov jok, ali ne. Pri dojenju mleko pogosto privre tudi iz nedoječe dojke. Ta pojav je zelo pogost v prvem mesecu dojenčkove starosti. Danes obstajajo blazinice za dojenje, takšne za enkratno in večkratno uporabo, ki preprečujejo izcejanje mleka in vas zaščitijo pred morebitnimi neprijetnostmi.


Vdrte bradavičke

Vdrte bradavičke lahko predstavljajo neprijetno težavo. V času nosečnosti jih občasno izvlecite. Pred vsakim dojenjem jih prav tako izvlecite z roko ali s črpalko za izčrpanje dojk, ki s pomočjo podtlaka poskuša povleci bradavičko. Obstajajo še nastavki za dojenje, ki pa se jih izognite če le lahko. Ker skozi nastavek otrok ne more popolnoma izprazniti dojk bo pogosteje lačen, obstaja pa tudi tveganje za nastanek mastitisa.

Boleče bradavičke

Sesalna moč dojenčka je zelo velika! V usta mu vstavite mezinček. Presenečeni boste nad močjo refleksnega sesanja. Če se bradavica nahaja preplitko v dojenčkovih ustih, kar dojenčku omogoča stisk dlesni in jezika, vas bo zabolela vsakič, ko bo dojenček poskušal povleci mleko. Bolečine ne trpite ampak izboljšajte položaj otroka na prsih. Bolečina bo izginila, ko bo otrok pravilno zagrabil bradavičko.

Naval mleka

V prvem ali drugem tednu po porodu se v materinem telesu dogajajo številne spremembe, ki povzročijo naval mleka. Običajno se to zgodi hitro, lahko bi dejali preko noči. Če otrok ne izpije vsega mleka bodo prsi nabrekle in boleče. Nabrekle prsi je potrebno izprazniti. Najboljše in najenostavnejše je, da to stori vaš otrok. Lahko se zgodi, da so dojke že pretrde in otrok tega ne zmore. Z roko ali črpalko obvezno do konca izpraznite dojke, oz. toliko, da postanejo dovolj mehke za nastavitev otroka. Pomagajte si s toplimi obkladki, ali zmasirajte dojke pod toplim tušem.

Ali lahko nastane boleča oteklina tudi pri »starejših« dojiljah?

Da! Če se zmanjša prehodnost mlečnega kanala, bo v tem delu dojke nastala boleča oteklina, ki ni nevarna. Na dojko položite hladen obkladek s katerim preprečite vnetja in vztrajajte pri dojenju prav te dojke. Praznjenje dojke pospešite z masažo otečenega področja. Zatrdlina bo izginila v dnevu ali dveh.

Kaj storiti ob morebitnemu nastanku mastitisa?

Pogosto dojenje spremlja tudi vnetje dojk. Dojka je boleča in otečena, z vidnimi rdečimi progami ali rdečo vročo oteklino, v kateri pogosto »kljuva«. Poleg tega mamo spremlja visoka telesna temperatura, slabo počutje in mrzlica. To so glavni znaki za alarm. Na dojko položite hladno oblogo in poiščite zdravniško pomoč. Takoj ko lahko pričnite dojiti pristavite otroka, vendar ne med antibiotično terapijo.

Je črpanje potrebno ali ne?

Dojke brez dojenčkove pomoči izpraznite tako, da naravni položaj dojenja zamenjate z nežno masažo, s katero mleko potisnete po mlečnih kanalih. S pritiskom na pigmentni obroček okoli bradavičk mleko iztisnete skozi odprtinice na bradavičkah. Poskrbite, da postopek ne bo boleč. Dojko podprite z roko, druga naj potiska proti areoli in bradavici. Postopek ponovite iz vseh strani dojke. Ko ste končali z masažo z desno roko podprite dojko, palec desne roke položite približno na polovico dojke in z njim močno drsite proti bradavici. Ko se s palcem dotaknete areole stisnite dlan in mleko bo priteklo brez dotika bradavičke. Praznjenje polnih dojk z masažo je zelo boleče, zato se priporoča potapljanje dojk v toplo vodo, ter nežna masaža dojk iznad pigmentnih obročkov okoli bradavičk vse dokler ne priteče mleko, ali dokler se mleko ne izcedi spontano.
Na tržišču obstaja kopica črpalk, ročnih, baterijskih in električnih, ki naj bodo obvezna oprema vsake doječe matere.

Zakaj nekatere matere izgubijo mleko?

Pogosto slišimo, da se izguba mleka zgodi zaradi psiholoških razlogov, ali iz razlogov, ki nam ostanejo neznani. Najpogostejši razlog pa je začarani krog neučinkovitega sesanja. Spomnimo, da s pravilnim dojenjem in praznjenjem dojk vaš otrok narekuje količino mleka, ki naj jo proizvedejo mlečne žleze. Zaradi slabega položaja dojenja ne uspe popolnoma izprazniti dojk in potešiti lakote, zato vaše telo misli, da otrok več mleka niti ne potrebuje, kar privede do manjše proizvodnje mleka. Jok, iskanje dojke, dolgo sesanje in nezadovoljstvo, ker otrok ostaja lačen, zapirajo krog v katerem zaradi neučinkovitega dojenja mama počasi izgublja mleko.

Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Umivanje rok je najboljše zdravilo proti prehladu

13 junija, 2012 0