Monday, July 22, 2024

Svetovno priznana terapevtka Mira Kirshenbaum, ki je pomagala številnim prevaranim parom, je izdala knjigo When good people have affairs. V knjigi ponuja nasvete za vse tiste, ki se želijo rešiti strahu pred varanjem in tistim, ki želijo trdnejšo vezo z izbrano osebo.


Avtorica je v knjigi opisala 17 različnih tipov varanja. Na ta način pomaga nezvestim in njihovim partnerjem, razumeti razloge in vzroke »skakanja čez plot«. Nekateri od najpogostejših razlogov za nezvestobo so: slučajnost, seksualna panika, zakonska kriza, želja oživljanja dolgoročne veze, radovednost, »pa da vidim, kako je to«, ali sem še privlačen/na, želja nadoknaditi izpuščene priložnosti, kriza srednjih let, nezadovoljene potrebe…
 

Dolgčas na delu

Skoraj vsakemu se zgodi, da mu je v službi kdaj pa kdaj dolgčas, ali pa je preprosto prelen da bi v določenem trenutku delal, prijetnejše mu je »chatati« s sodelavcem/ko. Osebo s katero govorimo pogosteje kot s partnerjem, zaradi podobnega dela razume o čem se pogovarjamo. Tako dobimo občutek povezanosti na »višjem nivoju«. Ko nas občutek povezanosti preplavi, je mogoče marsikaj, tudi varanje.
 

Strah pred staranjem

Recimo, da ste v svoj zakon vstopili z bujno pričesko. Bliža se pol stoletja starosti in »pogozditve« na glavi je vse manj. Konec je z laganjem samemu sebi, vsak pogled v ogledalo pove, da niste nesmrtni. Bojazljivim ljudem prične slika najedati samozavest in podzavestno iščejo nekoga ob katerem se bodo počutili mlajše in zaželene.
 

Prikrito nezadovoljstvo

Razočaranje nad partnerjem, ki ne daje dovolj, da bi se počutili emocionalno izpolnjeni, je prav tako eden od razlogov za nezvestobo. Vsi, ki so podvrženi prikrivanju težav in se izogibajo soočanju s problemi, so prav tako kandidati, ki bodo skušali poiskati srečo v objemu druge osebe.
 

Injekcija adrenalina in emocionalna vloga

Nekateri se zelo težko vežejo zgolj na eno osebo. Za njih stava na »enega konja« predstavlja preveliko tveganje, zato jim tretja oseba daje določeno varnost, da v primeru prekinitve zveze ne ostanejo popolnoma sami in razočarani.

Želja po vznemirjenosti in razburljivosti sta dva zelo pogosta razloga, ki peljeta v nezvestobo. Dolga zveza z isto osebo lahko postane predvidljiva. Čeprav je predvidljivost znak, da dobro poznamo svojega partnerja in da smo z njimi varni in zadovoljni, nam manjka nalet adrenalina iz začetka veze. Vznemirjenju in radovednosti, ki ga prinaša seks z novo osebo, je za mnoge prevelik zalogaj in mu radi podležejo. Pogost vzrok varanja je tudi eksperimentiranje, kot je na primer seks z istim spolom.

Strokovnjaki pravijo, da sta dva osnovna dejavnika za preprečevanje varanja, negovanje iskrenosti in emocionalne povezanosti med partnerjema. Dodajajo še: »Vsi se lahko znajdemo pred skušnjavo, vendar se ji bodo lahko uprli samo tisti z močno vezo, ki temelji na zaupanju in spoštovanju.«
 

Kategorija:   Zanimivosti
Naslednji prispevek

Mame samohranilke želijo samo seks

13 junija, 2012 0