Wednesday, April 17, 2024

Vulva – zunanje spolovilo

Vulva ali zunanje žensko spolovilo zajema naslednji anatomski sklop: sramne ustnice, ščegetavček ali klitoris, vagino in sečno odprtino. Vulva pogosto zaide v terminologijo smešnih imen, ter se je pogosto zamenja z vagino. Vagina ali nožnica je prehod, ki zunanje spolovilo povezuje z notranjimi spolnimi organi pri ženskah – maternični vrat in maternico.


Kakšen je torej videz zunanjega spolovila? Čeprav so si vulve podobne pa so vendarle različne in specifične za vsako žensko posebej.

Vulva, se tako kot preostali deli telesa v najstništvu srečuje s hormonskimi spremembami, ki v organizmu povzročajo nekakšen nered. Med puberteto prične vaginalna sluznica izločati tekočino, bele ali prozorne barve, ki jo lahko v obliki madežev opazite na spodnjem perilu. Vaginalni izcedek je povsem normalen pojav in je odgovoren za čiščenje in vzdrževanje naravne vaginalne mikroflore.

Izcedek pa lahko spremlja rahel vonj, ki pa še ne pomeni okužbe ali težav z zdravjem spolnih organov. V kolikor je vonj smrdeč (podoben ribjemu) starše zaprosite, da vas odpeljejo k zdravniku. Za enak korak se odločite če vas vagina boli, srbi in peče.

Ženske pogosto delajo napake in se neprijetnega vonja želijo znebiti z uporabo dezodorantov, s tuširanjem in izpiranjem vagine z milnico. Tuširanje in drugi ženski ‘higienski izdelki’ so lahko škodljivi, saj zelo pogosto spremenijo naravno ravnovesje bakterij v nožnici. Podrto ravnovesje pa privede do kolonizacije patogenih bakterij, ki povzročajo okužbo in draženje. Blago milnico uporabljajte zgolj za umivanje zunanjega, vidnega dela spolovila. Za intimno higieno uporabljajte mila in šampone , ki so rahlo v kislem mediju pH 5 – 5,5.

Sramne ustnice

Sramne ustnice so ustnice, ki obkrožajo nožnico. So različne velikosti, oblike, barve in teksture, ter so individualni del, ki vsako vulvo naredi edinstveno.

Zunanje sramne ustnice ali labia majora tvorita dve gubi sestavljeni iz kožnega in maščobnega tkiva, ki se nahaja zunaj malih sramnih ustnic. Male sramne ustnice (notranje ustnice, labia minora) se nahajajo znotraj velikih sramnih ustnice in od ščegetavčka do spodnjega roba obkrožajo vaginalno odprtino.

V puberteti pričnejo zunanje sramne ustnice zaraščati sramne dlačice. Notranje sramne ustnice se z leti povečajo in spremenijo barvo, ko dozorijo so nagubane ali gladke, včasih štrlijo izven velikih sramnih ustnic.

Tako velike kot majhne sramne ustnice pa so zelo občutljive na dražljaje in med spolnim vzburjenjem nabreknejo.

Ščegetavček

Ščegetavček je zunanji spolni organ, zgrajen iz dveh krakov brecilnega tkvia, namenjen izključno zadovoljstvu. Po nekaterih podatkih se v njem nahaja okoli 8.000 živcev in je najbolj oživčen del ženskega telesa. Med vzburjenjem, zaradi že omenjenega brecilnega tkiva, nekoliko nabrekne. Očesom je viden zgolj zaključek ščegetavčka, večina pa je skrita pod delom sramnih ustnic imenovanim ščegetavčkova kožica.

Velikost zunanjega dela ščegetavčka se lahko od ženske do ženske razlikuje – od zrnja graha pa do velikosti zrnja t.i. gril fižola. Preostanek ščegetavčka se nahaja v notranjosti telesa in je dolg približno dvanajst centimetrov. Občutljivost se razlikuje od osebe do osebe.

Ščegetavček je zanimiv anatomski del telesa. Podobno kot penis med spolnim vzburjenjem otrdi. Za razliko od penisa, je njegov edini namen spolno vzburjenje in užitek. Kljub temu, še posebej v najstniškem obdobju, pa je pri nekaterih dekletih ščegetavček za neposreden dotik še preveč občutljiv. Samozadovoljevanje vam bo pomagalo pri odkrivanju in spoznavanju vašega spolovila, ter spoznanju vam prijetnih in manj prijetnih občutkov.

Vagina

Vagina ali nožnica je raztegljiv prehod, ki povezuje ženske zunanje in notranje spolne organe. Med nosečnostjo in porodom zanjo uporabljamo termin – porodni kanal. Skozi vagino se izloča menstrualna krvavitev, penetracija moškega spolnega organa seveda pomeni vaginalni spolni odnos.

Vaginalna sluznica proizvaja številne izločke, med spolnim vzburjenjem, ko se poveča izločanje estrogenov, vaginalna sluznica izloča viskozno tekočino, ki deluje kot mazilo, ter kot taka poveča udobje in spolni užitek.

Neprijeten vonj vaginalnega izcedka je zagotovo simptom okužbe in pomeni napotnico k zdravniku.

Ob rojstvu se čez del ali celotno vagino razteza opno, ki ga imenujemo deviška kožica ali himen. Tudi velikost himena se od dekleta do dekleta razlikuje. Himen se lahko pretrga med prvim spolnim odnosom, penetracijo s prsti ali kakšno drugim predmetom in celo med izvajanjem nekaterih športnih aktivnosti.

Prsi

Prsi se pri posameznih dekletih razvijajo povsem individualno. Pri nekaterih se pričnejo razvijati že pri osmih letih, spet pri drugih dekletih šele pri šestnajstem letu, za večino pa velja, da začnejo rasti nekje med devetim in štirinajstim letom starosti. Prsi lahko rastejo tudi kasneje v življenju, lahko se tudi zmanjšajo, vse je odvisno od življenjskih navad posameznice.

V kolikor se menstrualna krvavitev pojavi pred rastjo prsi, obiščite zdravnika,ki bo preveril ali je vaš razvoj na pravi poti. Bolečina in občutljivost prsi pa je med rastjo in razvojem povsem normalen pojav. Ko se razvoj konča, se končajo tudi bolečine. Bolečine in občutljivost prsi pa lahko spremljajo  spremembe povezane z menstruacijo in/ali nosečnostjo.

Številne najstnice prizadenejo strije. Pojavijo se, ko koža ne dohaja rasti oprsja. Strije spontano izginejo ali zbledijo kmalu po zaključku razvoja oprsja.

Oblika, velikost in kompaktnost oprsja se od dekleta do dekleta razlikuje. Dojke se pri vsakemu dekletu razvijajo povsem individualno. Prsi so lahko stoječe, povešene , velike in majhne. Vse velikosti so normalne!

Videz bradavičk je spet povsem individualen. Bradavičke so različne barve od svetlo rožnate do temno rjave. Barva bradavičk je ponavadi tesno povezana z barvo kože. Nekatere štrlijo kot gumbki, spet druge so vdrte, pri nekaterih posameznicah se okoli bradavičk pojavijo dlačice.

Bradavičke pa se lahko podobno kot penis in ščegetavček, vzburijo. Mraz, trenje, spolno vzburjenje in celo živci lahko povzročijo, da vaše bradavičke otrdijo.

V kasnejšem življenju se med nosečnostjo in po porodu v oprsju zgodi naravni proces, ki ga imenujemo laktogeneza, se pravi, mlečne žleze pričnejo izločati materino mleko, ki je potrebno za hranjenje dojenčka.

 Prsi pa niso namenjene zgolj dojenju, ampak lahko nudijo tudi spolno zadovoljstvo. Prednost: okužba s spolno prenosljivimi boleznimi ni mogoča, prav tako ni moč zanositi. So vaše bradavičke še preveč občutljive? Minilo bo. 

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Zanimivosti, ki izboljšajo spolno življenje

30 julija, 2014 0