Thursday, June 20, 2024

Mame pa ponavadi pozabijo pojasniti kakšni so znaki in simptomi, ki naznanjajo prihod menstrualne krvavitve. Veliko deklet se o menstruaciji pogovarja s svojimi prijateljicami ali starejšimi sestrami, kljub temu pa menstrualna krvavitev preseneti večino najstnic.


Menstruacija je mesečna vaginalna krvavitev, ki karakterizira spolno dozorelost ženskih reproduktivnih organov in sposobnosti priprave ženskega telesa na ovulacijo, spočetje in nosečnost.

Menstruacija je del celotnega menstrualnega cikla, ki se dogaja v mesečnih ciklih. Pri menstrualni krvavitvi se ženski reproduktivni sistem očisti organskih nečistoč in telo pripravi na morebitno nosečnost. Krvavitev prihaja iz maternične sluznice, ki jo strokovno imenujemo endometrij, jo očisti in pripravi že na omenjeno oploditev, ugnezditev zigote največkrat v zgornjo tretjino maternične sluznice in nosečnost.  Menstrualni cikel je cikel, ki poteka od prvega dne menstrualne krvavitve do prvega dne naslednje menstrualne krvavitve in ponavadi traja približno 28 dni. Pri deklicah ponavadi varira od 21 do 35 dni, kar pa za obdobje, ko se deklištvo srečuje z ženskostjo, ni nič nenavadnega.

Organi, ki sodelujejo v ciklu

V menstrualni cikel pa niso vpleteni zgolj reproduktivni organi (maternica, jajčniki, maternični vrat, jajcevodi in vagina), ampak tudi možgani in hipofiza (majhna endokrina žleza na lobanjskem dnu).

Reproduktivni organi, ki sodelujejo v menstrualnem ciklu:

·         Vagina – mišični kanal, ki se razteza od maternice do notranjih sramnih ustnic, skozi katero izteka menstrualna kri

·         Maternica – je organ hruškaste oblike, ki je v nenosečem stanju velik približno kot pest vsake posameznice. Nahaja se med mehurjem in spodnjim delom črevesja, spodnja tretjina maternice se imenuje maternični vrat. Maternični vrat ima odprtino v vaginalni kanal, skozi katero izteka menstrualna kri

·         Jajcevoda – potekata na levi in desni strani maternice, ter sta zadolžena za transport jajčeca do maternice.

·         Jajčniki  – na koncu vsakega jajcevoda sta jajčnika, ki izločata jajčeca.

Hormoni, ki telo pripravljajo na nosečnost:

Jajčniki izločajo dva pomembna ženska spolna hormona: estrogen in progesteron. Hipofiza, ki se nahaja na lobanjskem dnu pa izloča folikel stimulativni hormon (FSH) in luteinizirajoči hormon (LH).

Celoten cikel  na kratko

V prvi polovici menstrualnega cikla višja vsebnost estrogena maternico pripravi za morebitno nosečnost, maternična sluznica se poveča in zgosti. Folikel stimulativni hormon iz enega izmed zrelih rumenih telesc izloči jajčece. Približno na polovici 28-tega cikla, torej štirinajsti dan, na pobudo luteinizirajočega hormona jajčec e zapusti jajčnik, ta proces imenujemo ovulacija.  Jajčece nadaljuje pot skozi jajcevod do maternice. Višja vsebnost progesterona maternično sluznico pripravi na nosečnost. Če jajčece, v tem trenutku pride v stik s spermijem, ter se pritrdi na steno maternice, pride do nosečnosti. V koliko do oploditve ne pride, jajčece umre, ali pa se absorbira v telo. V kolikor do nosečnosti ne pride, pričneta padati vsebnosti estrogena in progesterona, maternična sluznica se stanjša, odvečen material se skozi menstrualno krvavitev izloči.

Osnovno etiologijo smo na kratko obdelali, zdaj ko nekoliko bolje poznamo sam fiziološki proces pa odgovorimo še na nekaj najpogostejših vprašanj in problemov.

Kdaj nas ponavadi obišče prva menstrualna krvavitev?

Povprečna starost prve menstrualne krvavitve zdravih deklic je 12 let. Dejansko pa ta številka ni fiksna, prav nič nenavadnega ni, če se menstrualna krvavitev pojavi nekje od 8 (nekatere etnične skupine) do 15 leta starosti. Pri večini deklet se pojavi dve leti po tem, ko začne rasti oprsje.

Kako dolgo bom imela menstruacijo?

Ženske imajo ponavadi menstruacijo do menopavze. Mena je obdobje, ko žensko telo s staranjem izgubi ovulacijo in ne more več zanositi. Menopavza se pri ženskah v razvitih državah pojavi med 45 in 55 letom, ponavadi okoli petdesetega ali enainpetdesetega leta.

Koliko časa traja krvavitev?

Kot se razlikujete deklice, tako se razlikuje tudi trajanje menstrualnih krvavitev. Pri nekaterih deklicah je to tridnevno, spet pri drugih sedemdnevno obdobje. Za normalno vzpostavitev in redne menstrualne cikle pa lahko preteče kar nekaj let. V začetku so menstrualne krvavitve neredne trajajo lahko zgolj tri dni, drug cikel sedem dni itd. Nekateri zdravniki bodo za uravnavanje menstrualnega cikla predpisali hormonske kontracepcijske tablete, vendar v kolikor niste spolno aktivne, se hormonskih tabletam (seveda s pomočjo staršev), zaradi številnih nadležnih in nezaželenih stranskih učinkov raje odpovejte.

Znaki in simptomi menstruacije

Seveda je vaginalna krvavitev primarni menstrualni simptom, vendar se nekateri znaki pojavijo že pred samo krvavitvijo:

·         Trebušni krči, napenjanje in boleče prsi

·         Pogosto uriniranje

·         Pritisk na mišice medeničnega dna

·         Bolečine v križu

·         Lakota

·         Težave s koncentracijo

·         Nihanje razpoloženja in razdražljivost

·         Glavobol in utrujenost

Približno 85% žensk se med menstruacijo pritožuje nad čustvenimi in fizičnimi spremembami. V kolikor so simptomi hudi, so morda znak predmenstrualne motnje (PMS). PMS se ponavadi pojavi teden ali dva pred menstruacijo in je ponavadi povezana s hormonskimi nevihtami tik pred začetkom obdobja. Nekatere ženske pa lahko doživijo pozitivne občutke kot so sprostitev, poživitev, povezanost z naravo, ustvarjalno energijo, višji spolni nagon in bolj intenzivne orgazme.

Obstajajo načini za lajšanje simptomov?

Krči so najpogostejši in najbolj nadležni znaki, ki jih ženske doživljajo med menstruacijo. Poznamo dve vrsti krčev:

Spazmodični krči – za katere velja, da jih povzročajo prostaglandini, hormoni, ki vplivajo na mišično napetost. Nekateri prostaglandini povzročajo sprostitev, drugi napetost. Živila kot so zelenjava in ribe, ki vsebujejo več linolenske kisline povečujejo vsebnosti prostaglandinov, ki so odgovorni za sproščanje.

Kongestivni krči – povzročijo da telo zadrži tekočine in sol. Tem krčem se lahko enostavno izognite tako, da iz prehrane izločite škrob in mlečne izdelke, alkohol, kofein in sladkor.

Poleg številnih farmakoloških pripravkov pa lahko krče omilite na naravni način:

·         Bodite telesno aktivne, tako boste zvišale vsebnost kisika v krvnem obtoku, tudi v medenici

·         Na trebuh položite tople obkladke

·         Izogibajte se uporabi tamponov, ter IUD (maternični vložek za preprečevanje nezaželene nosečnosti), ki spodbujajo nastanek krčev

·         Ne jejte rdečega mesa, rafiniranega sladkorja (bomboni), mleka in mastne hrane

·         Zaužijte več zelenjave, sadja, polnozrnatih žit, oreščkov in semen

·         Izogibajte se kofeinu, ki krči krvne žile, povečuje pritisk in zmanjšuje oskrbo s kisikom

·         Meditacija in masaža

·         Orgazem

·         Čaj iz ingverjevih korenin

·         Vzemite si dovolj časa zase, izogibajte se stresu

Dva tipa PMS

Prvi je povezan s simptomi kot si anksioznost, razdražljivost in nihanje razpoloženja, ki trajajo do začetka krvavitve. Ta tip je povezan z ravnovesjem med estrogenom in progesteronom. Pri višji vsebnosti estrogena se pojavi tesnoba, višja vsebnost progesterona pogosteje vodi v depresijo.

Za drugo vrsto PMS je značilna želja po sladkorju, ki jo spremljata utrujenost in glavobol. Željo najbrž sproža višja odzivnost na inzulin, ki je povezana z višjo vsebnostjo hormonov pred menstruacijo. Ženske doživljajo simptome nizkega krvnega sladkorja, možgani pa sprožijo signale za povečanje vnosa energije.

Sem noseča ali imam PMS

Oba stanja sta odvisna od dveh hormonov – estrogena in progesterona, zato se pogosto zgodi, da se simptomi obeh prekrivajo. Pogosto je panika po nezaželeni nosečnosti preuranjena.

Simptomi so enaki: krči, bolečine v hrbtu, napetost in občutljivost dojk, nihanje razpoloženja, napihnjenost… Edini način da ugotovite ali gre za PMS ali nezaželeno nosečnost, je uporaba nosečniškega testa. 

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Anastrozol preventiva raka na dojkah

11 marca, 2014 0