Saturday, April 13, 2024

Najstnice nosečnost največkrat preseneti in zelo malo vas je, ki bi v obdobju odraščanja nosečnost resnično načrtovale. Zelo težko vam bomo spolne odnose prepovedali, lahko pa vas poučimo o varni spolnosti, spolnih boleznih in kontracepciji. In kdaj je za to najbolj primeren čas? Pri dekletih je vsekakor prelomnica prva menstruacija, ko vam mati lažje zaupa skrivnosti svojih bogatih izkušenj. In če vas je nosečnost kljub temu presenetila?


Kako staršem povedati, da sem noseča?

Nosečnost zaupati staršem, vsekakor ni mačji kašelj. Odziv še tako ljubečih in preudarnih staršev vas bo skoraj zagotovo presenetil. Groza in manjvrednostni občutek lahko vplivata na vaše psihološko zdravje, ki je v najstniških letih (pa brez zamere prosim) zaradi divjanja hormonskih neviht, že tako preveč občutljivo. Preden novico zaupate staršem pa nosečnost potrdite ali ovrzite s pomočjo nosečniškega testa (99% zanesljivost). Neredne menstrualne krvavitve v obdobju odraščanja so pogoste in nepotrebna panika zaradi nepotrjene nosečnosti bi bila povsem odveč. V primeru, da je test pozitiven pa skupaj s starši pretehtajte možnost ali otroka obdržati ali se odločiti za splav (nisem zagovornik splava kot načina kontracepcije, vendar se strinjam, da zanj obstajajo objektivni razlogi). Če ste se odločile obdržati otroka morate obiskati ginekologa, ki vas bo seznanil s potekom nosečnosti, jemanjem vitaminov in mineralov. Ni odveč, če zapišem, da se v nosečnosti izogibajte drogam, alkoholu, kofeinu in cigaretam.

Nosečnost

Najbolj dragoceni nasveti bodo zagotovo nasveti bogatih izkušenj vaše mami. Veliko nasvetov o zdravi nosečnosti, prehranjevanju v nosečnosti, pregledih v nosečnosti, zdravju, aktivnostmi, razvoju in zdravju ploda pa najdete tudi na našem portalu www.bambino.si. Ne glede na to ali ste noseči ali ne, ali pa mogoče tudi starši berete dotični članek, si vzemite nekaj časa in preberite članke o kontracepciji. Vem, da se sliši čudno in mogoče ne vsakdanje, vendar se o spolnosti pogovorite s starši. Ne čakajte, da vas nosečnost preseneti.

Kontracepcija

Daleč najbolj priljubljen način kontracepcije pri najstnikih so kontracepcijske tabletke za dekleta in kondomi za fante. Tabletke pa vas pred spolno prenosljivimi boleznimi ne bodo zaščitile. Če spadate v skupino najstnic, ki rade eksperimentirate spolne odnose z različnimi partnerji, naj bo uporaba kondoma, kljub tabletkam, vodilo in pravilo. Okužba s spolno prenosljivimi boleznimi ni samo neprijetna ampak lahko v nadaljnjem življenju resno ogrozi vaše zdravje. Poleg tega, pa je o okužbi s starši prav tako težko spregovoriti. 

 

Kategorija:   Najstniki, Novice