Wednesday, April 17, 2024

Moški spolni organ

Bolečine in nelagodje okoli moškega spolnega organa so v puberteti povsem normalen pojav. V enem izmed obdobji v puberteti penis začne pridobivati na velikost in teži. Spremembe povezane z rastjo se pri posameznih fantih zgodijo v različnem obdobju, pri različni starosti, vendar se zgodijo pri vseh.


Veliko fantov doživlja stres in nelagodje povezano z dolžino njegovega spolnega organa, vendar običajne velikosti za določeno starost v puberteti, ni. Povprečna dolžina penisa v erektilnem stanju  pri odraslih moških znaša od 12 do 18 cm. Velikost penisa v mlahavem stanju nima nobene veze z velikostjo v erekciji. Brecili, ki se v erekciji oskrbijo s krvjo so različnih struktur, tako da je prirast erekcijske dolžine lahko pri nekaterih posameznikih zgolj dva do tri centimetre, spet pri drugih več kot deset centimetrov.

Obrezani in neobrezani

Za neobrezane penise je značilno, da imajo kožico, ki prekriva glavico. Cirkumcizija je kirurški poseg pri katerem se odstrani kožica, ki prekriva glavico penisa. Funkcioniranje obrezanega ali neobrezanega moškega spolnega organa je povsem enaka, razlika je opazna zgolj na videz.

Obrezovanje je v nekaterih kulturah in verah, del tradicije, zato je število obrezanih tesno povezano s samo geografsko lokacijo njihovega življenjskega prostora.

Neobrezani fantje imajo nekaj več težav pri intimni higieni, saj morajo pri umivanju glavice kožico potegniti nazaj.

Erekcija

Erekcija najpogosteje nastane kot posledica spolne vzburjenosti in večje vsebnosti testosterona v organizmu. Med erekcijo se penis napolni s krvjo oz. dotekanje krvi v brecile je hitrejše kot njeno odtekanje.

Včasih se erekcije zgodijo povsem naključno, celo med pisanjem naloge iz matematike. Zagotovo matematika ni tema, ki bi zbujala spolne signale, takšne erekcije imenujemo spontana erekcija. Spontane erekcije so lahko neprijetne, vendar ob ignoranci kmalu izginejo. S starostjo so spontane erekcije veliko redkejše.

V točki največje spolne vzburjenosti –ejakulacija, se izloči lepljiva tekočina, ki jo imenujemo sperma ali ejakulat. Fiziološko ni mogoče istočasno urinirati in ejakulirati.

Lahko se zgodi orgazem brez ejakulata, možen je tudi ejakulat brez orgazma. Po ejakulaciji penis ponovno postane mehak.

Ejakulat vsebuje spermije, ki ob morebitnem vstopu v nožnico privedejo do nosečnosti.

Kaj so mokre sanje?

Zjutraj se zbudite in ugotovite, da ste ejakulirali. Temu pravimo mokre sanje in so v puberteti povsem normalne pojav.

Večina moških ima mokre sanje zgolj občasno, starejši kot boste, redkeje se bodo pojavile. Zelo pogosto se zgodi, da se zjutraj zbudite s penisom v erekciji. Povsem normalen pojav, za katerega je odgovorno izločanje testosterona, ki je med spanjem najbolj intenzivno.

Moda

Testisi, moda ali jajce proizvajajo spermo, ter v določeni meri tudi testosteron. Testisi so v celotnem življenju odgovorni za skladiščenje sperme, v remisiji, kot smo že zapisali, pa za izločanje moškega spolnega hormona testosterona, ki je odgovoren za moške obrazne poteze, večje mišice, nižji glas in spolno slo.

Vrečica v kateri se nahajajo moda se imenujejo mošnja ali modnik, ter je odgovorna za ohranjanje primerne temperature mod. V kolikor je preveč mrzlo, mišice mošnje moda prenesejo bližje telesu, če je preveč toplo se modne mišice sprostijo in moda od telesa umaknejo. Modnik med ejakulacijo moda potegne bližje telesu. Mošnja je prekrita z nagubano kožo in dlačicami. Mošnje se razlikujejo po velikost, poraščenosti in barvi.

Moda oz. jajca niso okrogle, temveč ovalne oblike. Večina moških ima dva moda, obešena na enaki višini, vendar je njuna lega, zaradi različne velikosti, nesimetrična.

Testisi pa so izjemno občutljivi na bolečino. V koliko vas srbijo, bolijo, otečejo ali se pojavijo bulice obiščite zdravnika. Srbečica lahko pomeni glivično okužbo ali okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi.

Čeprav redko, pa se lahko zgodi, da tudi najstnike prizadene rak na modih. Testise redno pregledujte in opazujte vsake spremembe. Ob morebitni bolečini in spremembi obiščite zdravnika.  

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Živila ‘ZA’ celulit

31 julija, 2014 0