Thursday, June 20, 2024

Kako deluje kontracepcija?

V današnjem času obstajajo številne kontracepcijske metode. Kontracepcija deluje tako, da preprečuje oploditev jajčeca. Nekatere metode preprečujejo fizični kontakt sperme in jajčece (diafragma, kondom…), nekatere delujejo na endokrini sistem in hormone (hormonska kontracepcija, tabletki, obliži, skyla, mirena…), nekatere na endometrij (maternični vložek z bakrom).


Katera kontracepcija je najboljša?

Najbolj učinkovita kontracepcijska metoda je zagotovo kombinacija kondomov in ene izmed ostalih kontracepcijskih metod. S kondomom se boste zaščitili pred spolno prenosljivimi boleznimi, z dodatno kontracepcijo boste poskrbeli za nezaželeno nosečnost tudi v primeru ko kondom poči. Več o kontracepcijskih metodah si lahko preberete TUKAJ.

Kje lahko dobim kontracepcijo?

Diafragmo ali kondome (moške in ženske) lahko kupite v vsaki lekarni, za vse ostale kontracepcijske metode boste morali obiskati zdravnika. Običajno vam bo zdravnik svetoval o izbiri najprimernejše kontracepcijske metode. Pripravite se na naslednja vprašanja in procedure:

·         Merjenje krvnega tlaka, splošna vprašanja o vašem zdravju

·         Vprašanja o vašem spolnem življenju, število spolnih partnerjev, kakšno kontracepcijo uporabljate oz. ste uporabljali; bodite iskreni

·         Zdravniku postavite vsa vprašanja, ki vas zanimajo glede kontracepcije, vprašajte katera kontracepcijska metoda je za vas najprimernejša, najbolj učinkovita in s katero je najmanj dela, ter skrbi.

·         Lahko pričakujete ginekološki pregled

Maternični vložek se aplicira v ordinaciji, tabletke, obroč  ali obliže boste prejele na recept.

Prednosti kontracepcije

Najpomembnejša prednost je zagotovo preprečevanje nosečnosti. Poleg tega pa lahko lajša naslednje simptome:

·         Uravnava menstrualni cikel

·         Zmanjšuje krče in bolečine kot posledico PMS (pred menstrualnega sindroma)

·         Lajša simptome aken

·         Zmanjšuje tveganje obolevanja za nekaterimi tipi karcinoma

Ali kontracepcija povečuje telesno težo in povzroča neplodnost?

Vprašanji, ki vedno spremljata odločitev o vrsti in tipu kontracepcije.

·         Nobena kontracepcijska metoda ni neposredno povezana s pridobivanjem telesne teže. Od vseh raziskav je bila zgolj hormonska injekcija povezana z višjo telesno težo pri nekaterih dekletih. Pridobivanje telesne teže v najstniškem obdobju je povezano s končanim fizičnim razvojem, ter posledično s počasnejšo presnovo.

·         Nobena kontracepcija, z izjemo sterilizacije, ne povzroča neplodnosti.

Predvsem jemanje hormonske kontracepcije pa bo v prvih dveh, treh mesecih pustila nekaj nezaželenih stranskih učinkov (slabost, vaginalne krvavitve med rednim menstrualnim ciklom, občutljivost dojk, glavobol…). Vsi simptomi pa ponavadi v roku dveh do treh mesecev, ko se vaš organizem prilagodi, izginejo. V kolikor se težave nadaljujejo se o morebitni zamenjavi kontracepcija posvetujte z zdravnikom.

Posamezne kontracepcijske metode pa na vsa dekleta delujejo nekoliko drugače. Ni rečeno, da bo kontracepcija, s katero je zadovoljna vaša prijateljica, najbolj primerna tudi za vas. Lahko se zgodi, da boste v začetku preizkusile več različnih vrst kontracepcije.

Obstaja način kontracepcije tudi po spolnem odnosu?

Da, obstaja tudi plan B. Jutranja tabletka 

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Pozabljene resnice o seksu

2 septembra, 2014 0