Monday, July 15, 2024

S pričetkom novega šolskega leta in odhodom v vrtec, se številni starši sprašujemo, ali bo ravno naš otrok tisti, ki bo domov prinesel kakšno nalezljivo bolezen.


Razloga za strah ni, še manj za paniko, ker so v tem letnem času infekcije, ki se aktivirajo v skupinah relativno redke, še posebej med šolskimi otroki. Respiratorne infekcije, ki se prenašajo po kapljični poti so tipične za hladnejše vreme in se ponavadi pojavijo ob koncu novembra. Pogojuje jim bivanje v zaprtih prostorih in veliko število otrok.

Simptomi respiratornih bolezni so: prehlad, smrkanje, solzenje in pekoče oči, ter žgečkanje v grlu in nosu. Pri tem ni nujno, še posebno pri starejših otrocih ne, da prehlad spremlja povišana telesna temperatura. Potrebno je vedeti, da bakterijski infekciji ponavadi sledi virusna, ki poškoduje sluznico. Staršem svetujemo, da pri prvih simptomih ocenite zdravstveno stanje otroka, ima apetit, se igra in opravlja običajne dnevne aktivnosti, zato ni nujen takojšnji obisk zdravnika. Po potrebi povišano temperaturo znižamo z antipiretiki.

Če se telesna temperatura v dveh ali treh dneh odločno zviša in se je ne da kontrolirati, gre najverjetneje za bakterijsko infekcijo, zato je potrebno obiskati pediatra, ki bo pregledal otroka.
 

Najpogostejše je vnetje srednjega ušesa

Do otrokove starosti treh let, je najpogostejša bakterijska komplikacija, akutna respiratorna infekcija srednjega ušesa. Akutno vnetje srednjega ušesa najpogosteje spremljajo spremembe razpoloženja, izguba apetita in povišana telesna temperatura. Starejši otroci se pogosto pritožujejo nad bolečino.

Akutno vnetje srednjega ušesa je potrebno zdraviti za antibiotiki, terapija je enaka za mlajše in starejše otroke. Pri šoloobveznih otrocih, se kot komplikacija akutne respiratorne infekcije, pogosto pojavlja vnetje sinusov in pljučnica. Lažje oblike se zdravijo z antibiotiki, v težjih primerih pa je potrebno pomoč poiskati v bolnišnici, kjer se antibiotiki prejemajo intravenozno.

Pri otrocih, starih od pet do petnajst let, je pogosta angina (vnetje žrela), ki jo spremlja bolečina v grlu. Nekatere otroke spremlja karakteristični osip oz. škrlatinka.

Prve simptome spremljajo glavobol, povišana telesna temperatura, bruhanje, oteženo požiranje hrane in tekočine. V blažjih primerih antibakterijsko zdravljenje ni potrebno, temveč je potreben bris grla, ki je analiziran v treh dneh in na osnovi katerega zdravnik predpiše ustrezen antibiotik.

Večina infekcij je virusnega porekla, ki ne ogrožajo splošnega stanja otrok, zato je skrb staršev povsem odveč tudi takrat, ko infekcijo spremlja visoka temperatura. Poleg tega je povsem normalno, da otrok od jeseni do pomladi preboli šest prehladov.

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Seksi petke plačate dražje kot mislite

13 junija, 2012 0