Monday, July 15, 2024

Normalno je, da otroku stojite ob strani in mu pomagate, ko ima težave z domačo nalogo. Kljub temu pa morate biti pozorni, da pri tem ne naredite katere od spodaj naštetih napak, saj lahko s tem otroku celo škodite.


Domačo nalogo delate kjerkoli in kadarkoli

Nikar ne delajte domače naloge s svojimi otroki v kuhinji medtem, ko pripravljate večerjo, v dnevni sobi med gledanjem filma, in podobno. Naj bo čas, ki ga posvetite temu, namenjen izključno domači nalogi, opravila lahko počakajo. Določite prostor in čas, ko se dela domača naloga, tako bo vaš otrok najbolj skoncentriran, če bo delal v odličnih pogojih.

Ne komplicirajte glede količine in zahtevnosti domače naloge

Časi, ko ste vi hodili v šolo, so mimo. Učitelji, ki so leta in leta v procesu izobraževanja sebe in otrok, imajo veliko več izkušenj in znanja, zato morajo znati oceniti, kakšne domače naloge so potrebne za določeno starost otroka. Zaupajte jim.

Ne delajte domače naloge namesto otroka

Pomembno je, da ste otroku na voljo, ko potrebuje pomoč, ampak nikar ne podležite in naredite domače naloge namesto njega. Tam ste zato, da mu razložite postopek, zakaj ste prišli do določenega odgovora in ga naučite nekaj novega, ne pa da opravite obveznosti namesto njega.

Ne dovolite, da preneha, ko reče, da je utrujen

Otroci so mojstri izgovorov, ko jim nekaj ne diši. Bodite vztrajni in zahtevajte, da domačo nalogo v celoti opravi, šele nato pa se lahko igra oziroma počne stvari, ki ga veselijo. Disciplina je v tem primeru zelo pomembna za razvoj otrokovih delovnih navad.

Kategorija:   Šola in izobraževanje