Monday, June 17, 2024

Skupina biokemikov je prikazala postopek s katerim je moč obarvati encime, ki jih proizvajajo kancerogene celice. Na ta način jih je veliko lažje identificirati in natančneje odstraniti, ter posledično ohraniti dobršen del zdravega okoliškega tkiva.


Glede na to, da bodo zdravniki lahko odstranili vse maligne celice postopek napoveduje konec intenzivnim in agresivnim kemoterapijam.

»Vem, da zveni kot znanstvena fantastika, vendar bo postopek v splošni praksi sprejet v manj kot desetih letih,« pravi dr. Matthew Bogyo.

Nova tehnologija deluje na podlagi intravenske aplikacije s katero s v kri postopoma vnašajo svetleče barvne molekule, ki potujejo do tumorja. S pomočjo mikrokamere kirurgi identificirajo tumor, ki oddaja fluorescentno barvo.

V medicini je že na voljo fluorescentna citoskopija. V ta namen se uporablja naraven tip aminokisline, ki se v večjih količinah v kancerogenih celicah spremeni v fluorescenten protein.

Laboratorij dr. Bogya že od leta 2003 razvija kemične spojine, ki ciljajo zgolj na encime tumorskih celic.

»Težimo k temu, da osvetlimo vse lezije, ki jih je potrebno odstraniti. Encimi, ki jih preučujemo se lahko prejmejo pri vseh vnetnih procesih,« dodaja.

Nova metoda odkrivanja kancerogenih celic bo znatno znižala stroške zdravljenja, saj bodo recidivi zaradi natančnosti zelo redki.

Pregled razvoja nove tehnologije je objavljen v reviji Chemistry & Biology.

 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice