Saturday, July 20, 2024

Riddell, imunolog in onkolog Centra za raziskovanje raka v Seattlu, je na letnem simpoziju Ameriškega združenja za napredno znanost (AAAS) v Washingtonu kolegom predal ‘rezultate brez presedana’ v boju proti krvnemu raku s terapijo genetsko spremenjenih T-celic.


Washington Post piše, da so mediji prehitro pisali o revoluciji na področju zdravljenja raka. Poudarjajo, da je vzorec relativno majhen, raziskava Riddella in njegovih sodelavcev pa še sploh ni objavljena, kar pomeni, da so jo zaenkrat videli zgolj v raziskavo vključeni znanstveniki.

Prav tako opozarjajo, da se je pri sedmih pacientih pojavila huda reakcija imunskega sistema, ki je zahtevala zdravljenje na oddelku intenzivne nega, od sedmih pa sta dva pacienta umrla. To sta dve obliki tveganja, ki ju mora imunoterapija premagati. Riddell upa, da bo to moč doseči z zmanjševanjem odmerka, vendar smo tudi v tem primeru še daleč pred naznanitvijo uspešne terapije proti raku. Dosedanja terapija je bila uporabljena zgolj za akutno limfoblastično levkemijo (ALL) in limfom ne pa tudi za ‘trde’ tumorje.

Internisti so mnenja in se strinjajo, da je pot do uspešne terapije še zelo dolga, vendar raziskava nakazuje napredek in smernice za zdravljenje raka v prihodnosti.

Kljub temu ne smemo pozabiti, da je terapija istočasno tudi toksična in lahko pri posameznih pacientih izzove usodne neželene stranske učinke. Sprošča citokin, ki povzroči visoko telesno temperaturo in padec krvnega tlaka, ter sindrom tumorske lize, ki nastane kot posledica razpada celic tumorja. Raziskava gre v smer preprečevanja stranskih učinkov s pomočjo drugih zdravil.

Zdravljenje s T-limfociti se zaenkrat testira samo pri krvnih rakih kot je levkemija, limfom in mielom. Pri krvnem raku so maligne celice, v primerjavi z rakom na dojki ali debelem črevesu, se pravi malignih celic v tkivu, veliko bolj dostopne.  

Riddell s svojo ekipo že vrsto let raziskuje imunoterapijo. Kemoterapija neposredno napade tumor in kancerogene celice, vendar povzroči škodo tudi zdravim celicam. Imunoterapija pa poskuša imunski sistem spodbuditi, da se proti malignim celicam bori sam. Podobno kot se bori proti virusom in bakterijam.

Riddell trdi, da je njegova terapija s T-celicam (vrsta limfocitov) uspešna in daje odlične rezultate. Proces poteka tako, da pacientu odvzamejo T-celice jih genetsko modificirajo, ter jih nato s posebno nalogo napada na rak, vrnejo v pacientov krvni obtok. Celice se replicirajo, kar imunskemu sistemu omogoči super boj proti raku. V teoriji te celice še dolgo ščitijo telo pred kancerogeno invazijo.

Neuradni podatki so impresivni: Riddell trdi, da je terapija ozdravila 33 od 35 pacientov z akutno limfoblastično levkemijo.

Več kot pol od štiridesetih pacientov z limfomom je prešlo v popolno remisijo oz. so simptomi bolezni izginili. Vsi pacienti so bili terminalno bolni.

Celo vzhičeni znanstveniki, ki so sodelovalo v raziskavi ne trdijo, da so iznašli zdravilo proti raku. Prepričani so, da se bo imunoterapija uvrstila ob bok standardnim metodam zdravljenja raka, kot so kemoterapija, obsevanje in operativni posegi.

»Prav tako kot kemoterapija ali obsevanje, tudi imunska terapija ne more ozdraviti vseh,« je dejal Riddell »vendar mislim, da se bo končno uvrstila med standardne postopke zdravljenja raka.«

 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Tek zmanjšuje obseg tumorjev

18 februarja, 2016 0