Sunday, April 21, 2024

Zima počasi a zanesljivo trka na naša vrata, poleg snega pa z njo prihaja tudi vsakoletno obdobje sezonske gripe in prehlada. V zimskem času je odziv človeškega imunskega sistema nekoliko počasnejši, zato smo več ali manj vsi nekoliko bolni. Delovanje imunskega sistema lahko pospešimo že z omenjeno piščančjo juhico, lahko pa se ozremo tudi za nekaterimi drugimi živili.


Kefir, jogurt in kislo mleko

Večina omenjenih živil vsebuje probiotike ali t.i. dobre bakterije, ki pozitivno vplivajo na biokemične procese v našem telesu, kar pomeni tudi boljše splošno počutje in boljšo odpornost proti delovanju zunanjih škodljivih dejavnikov. Probiotične bakterije delujejo proti škodljivim bakterijam v našem prebavnem traktu in z eliminiranjem njih, krepijo naš imunski sistem. Raziskave so pokazale, da probiotiki preprečujejo diareje in ostale črevesne težave. Probiotiki pa so se v zadnjih letih znašli tudi na listi t.i. inhibitorjev simptomov gripe in prehlada. Napolnite hladilnik z mlečnimi izdelki, ki vsebujejo te zdrave mikroorganizme.

Črni in zeleni čaj

Znano in najstarejše zdravilo naših babic, za lajšanje simptomov gripe in prehlada, je seveda pitje čaja. Čaj bogat z antioksidanti revitalizira naše izčrpano telo. Poleg tega, da vroč čaj blaži vnetje grla, zeleni in črni čaj, oba bogata s polifenoli ali rastlinskimi antioksidanti, dokazano pozitivno delujta na naš organizem. Znanstvene raziskave so dokazale, da zaradi specifične biološke aktivnosti polifenoli ščitijo srce, krvne žile in krepijo imunski sistem.

Česen

Česen je nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji, vsebuje pa tudi lastnosti, ki krepijo imunski sistem in ščitijo pred nastankom bolezni. Za njegovo čudodelnost je zaslužen alicin, ki se uspešno bori proti simptomom prehlada. Po izsledkih znanstvenih raziskav, bi lahko alicin uporabili pri preprečevanju ali zdravljenju karcinomov, malarije, tuberkuloze, ali bakterije zlati stafilokok. Za maksimalen učinek delovanja je potrebno uživati surov česen.

Oranžna zelenjava

Buče, melone, korenje in ostala zelenjava oranžne barve so bogate z beta karotenom, ki ga za izločanje vitamina A potrebuje naše telo. Vitamin A je močan esencialni antioksidant pomemben za zdravje naše kože, ki se prva zoperstavi negativnim zunanjim dejavnikom. Če želite okrepiti svoj imunski sistem, zaužite omenjeno jesensko zelenjavo.

Ostrige

Kadar vas preseneti visoka telesna temperatura, kihate in kašljate so ostrige najbrž zadnje zdravilo, ki vam pade na misel. Vsebujejo cink, omega-3 maščobne kisline, železo in selen. Cink je pomemben pri razvoju belih krvnih telesc, njihov deficit pa lahko imunskemu sistemu povzroči resne težave. Po drugi strani pa lahko prekomerno uživanje cinka privede do številnih bolezni. Torej z ostrigami ne gre pretiravati. Poleg ostrig pa cink najdemo tudi v piščančjem in govejem mesu.

Preberite še:

Gripa v nosečnosti
Zablode o sladkorju

Kako nad jutranjega mačka?

Tatovi energije

Domača zdravila

Zdravje v propolisu

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Sindrom nemirnih nog in visok krvni tlak

13 junija, 2012 0