Thursday, May 30, 2024

Danes je vse več kemikalij, ki jih uvajamo v naš življenjski prostor, zato je pomembno, da se tega zavedamo in da storimo vse, da bodo naši domovi čimbolj čisti in ne onesnaženi. Po drugi svetovni vojni smo uvedli več kot 80.000 kemičnih snovi, ki priromajo v naše domove v obliki čistil, osebne nege, pesticidov in plastike. Ker nismo prepričani kako bodo ti toksini dolgoročno vplivali na naše zdravje, je smiselno, da poiščemo proizvode, ki so okolju (in nam) prijazni. Dojenčki so za vse te strupe dosti bolj dovzetni zaradi tanjše, bolj vpojne kože, občutljivejših dihal in imunskega sistema.  


Večina gospodinjskih izdelkov škodi tudi prosto živečim živalim, saj toksini pronicajo v podtalnico in onesnažujejo vodni sistem. Zato ni presenetljivo, da veliko čistil nosi opozorilo ‘Hraniti izven dosega otrok’. Vendar obstajajo alternative. Dom lahko očistite z uporabo kisa in limoninega soka. Nabavimo lahko pohištvo, ki ni bilo obdelano s kemičnimi premazi in ni zlepljeno s formaldehidnim lepilom. Novopečeni starši dostikrat nabavijo mnogo več pripomočkov, kot jih dojenčki dejansko potrebujejo. Bistvene ‘sestavine’ so ljubezen, hrana, oblačila in zavetje doma. Zato je treba zagotoviti, da so tako bistvene, kot luksuzne ‘sestavine’ čimbolj naravne in okolju prijazne. Tukaj je naštetih nekaj ‘nezdravih’ virov v domu mladih družin in alternative zanje.

 

Tla

Ker dojenčki in majhni otroci preživijo veliko časa na tleh ali blizu tal, je pametno premisliti o nabavi eko tal za vaš dom. Poglejte za les,  pluto ali druge naravne materiale, kot je juta ali kokos. Preproge in tapisoni lahko vsebujejo PVC, ki oddaja pline in so težko razgradljivi. So tudi past za prah in pravo gojišče za pršice in bolhe. Laminatne talne obloge so narejene iz MDF, ki vsebuje škodljivo formaldehidno lepilo. Najboljša možnost je, da dobite reciklirane lesene ploščice, ki so enostavne tudi za čiščenje. Dojenčki in novorojenčki lahko počivajo na ovčji koži in če je pravilno obdelana, zagotavlja tudi boljše okoljske standarde.

 

Pohištvo

Pri izbiri pohištva se izogibajte MDF in ivernih plošč. Te so izdelane z lepljenjem lesa in njegovih delcev, s toksičnimi lepili in formaldehidom. Najboljša izbira je neobdelan les listavcev. Če kupujete otroško posteljico, poglej za takšno, ki ima dvojni namen: da se pretvori iz posteljice v večjo posteljo. Najbolje je, da iščete pohištvo iz masivnega lesa in če je možno, obdelano z naravnimi premazi in barvami.
 

Barve

Nobena barva ni popolnoma varna, vendar "naravne" barve povzročajo zelo malo strupenih emisij in so biološko razgradljive. Barve, ki omogočajo hitro sušenje in zadostno eno plast barve, nudijo te ugodnosti s pomočjo cocktajla kemičnih snovi, zato se jih izogibajte. Čeprav boste potrebovali več potrpežljivosti z naravnimi barvami, ste lahko prepričani, da so bolj varne in okolju prijazne, zato ne onesnažile zrak, ki ga dihamo.  

 

Posteljnina

Nekatere posteljnine, ki so na voljo za dojenčke in majhne otroke so obdelane s kemikalijami, ki preprečujejo gorenje, druge lahko vsebujejo močna belila, formaldehid in barvila. Dojenčki porabijo do 60% svojega življenja v postelji, zato je pametno izbirati materiale, ki ne vsebujejo kemičnih spojin. Na srečo, obstajajo družbe, ki so se zavezale k zagotavljanju ekološke in naravne posteljnine za vso družino. Pri nakupu posteljnine glejte tiste, ki so izdelane iz organske volne, nebeljenega bombaža ali naravnega lateksa. Večina proizvodov je bilo obdelanih s formaldehidom, pa tudi, komercialno gojenje bombaža je zelo potratno in škodljivo za okolje. 3% svetovnih obdelovalnih površin se uporablja za pridelovanje bombaža in šokantnih 25% vseh umetnih gnojil in pesticidov se uporablja v njihovi proizvodnji in obdelavi.
 

Oblačila

 

Če morete, za otroka izberite organska oblačila, tkanine, katerih viri niso rasli z uporabo pesticidov in umetnih gnojil. Naj ne vsebujejo kemikalij, ki zavirajo gorenje, kemičnih barv ali belil, saj lahko vse te snovi vodijo v alergije. Naravni materiali absorbirajo vlago in omogočajo koži, da diha. Ker pa so takšna oblačila lahko zelo draga, poskusite nakupiti tista organska oblačila, ki so najbližje dojenčkovi koži, kot so nogavičke, bodiji in žabice. Uporabite okolju prijazna pralna sredstva ali eko-kroglice za pranje oblačil vaše družine.
 

Razsvetljava

Najboljša svetloba je dnevna svetloba – za vaše zdravje in denarnico. Zato odgrnnite zavese, dvignite rolete in ugasnite luči, kadar je to le mogoče. Vseeno pa ne moremo skozi življenje kar brez luči, zato preklopite na varčne žarnice. Čeprav so žarnice same po sebi dražje, boste prihranili z njihovo uporabo.
 

Zrak

Dobro prezračevanje je ključno pri ohranjanju svežega zraka v zaprtih prostorih. Kadar je zunaj toplo, odprite vrata na stežaj, da se prezračijo vsi prostori v stanovanju. Poleti zračite zjutraj, preden postane neznosno vroče in zvečer, ko zaide sonce. Tako boste ohranili svež in hladen zrak tudi poleti. Pozabite na osvežilce zraka, saj sami po sebi lepo dišijo, toda mnogi vsebujejo strupene snovi, s katerimi še bolj onesnažite že tako vprašljiv zrak v stanovanju.
Televizorji, radijski sprejemniki, računalniki ipd. izžarevajo elektro magnetnego polje. Dokazano je, da te naprave motijo spanec, oslabijo imunski sistem in celo vplivajo na razpoloženje posameznika. Zato postavite tako svojo posteljo kot dojenčkovo čim dlje stran od vtičnic, računalnikov in podobnih naprav.

Kategorija:   Novice, Urejanje doma
Naslednji prispevek

Boj z bakterijami v hrani

13 junija, 2012 0