Wednesday, May 29, 2024

Raziskovalci, katerih so bili izsledki raziskave objavljeni v reviji Journal of Child Psychology and Psychiatry, so preučevali izvide magnetne resonance narejene v obdobju med drugim in četrtim tednom po porodu in odkrili, da se ženske z vaginalnim porodom, na jok svojega otroka hitreje odzvajo.


Zgleda, da je področje možganov odgovoren za regulacijo čustev in motivacije mater, ki so rodile po naravni poti, bolj občutljivo na zvok svojega otroka.

Carski rez, se je že pred to raziskavo, povezoval z manjšim materinskim nagonom pri živalih in s poporodno depresijo pri ljudeh.

Dr. James Swain, iz univerzitetnega centra za preučevanje otrok iz znane ameriške Yale University je dejal: »Glede na to, da se vse večje število žensk za otroke odloča zelo pozno, zaradi česar se povečuje tveganje za carski rez, so ti rezultati zelo pomembni. Rezultati, v smeri otrok-starši, omogočajo boljše razumevanje osnovnih nevrofizioloških in psiholoških dejavnikov. Raziskava bi lahko pripomogla pri zgodnjem odkrivanju žensk, ki jim grozi poporodna depresija.«

Naslednji prispevek

Video: Porod

1 oktobra, 2012 0