Friday, July 19, 2024

Med pomembnejšimi predprazničnimi opravili je zagotovo okraševanje pospravljenega doma. Z dekoracijo nima smisla pretiravati, kajti z manj, vendar skrbno izbranimi okraski bomo dom uredili tako, da se bomo v njem vsi prijetno počutili.


Vesel pozdrav

Preden vstopimo v hišo ali stanovanje, se najprej ustavimo pred vhodnimi vrati. Vhod, polepšan z zelenimi vejicami in nekaj kroglami ali očarljivim venčkom bo poskrbel za prijetno dobrodošlico vsakič, ko pridemo domov, in bo ogrel srce vsakega obiskovalca, ki potrka na naše duri. Pred prag lahko postavimo tudi kakšno rastlino v loncu, denimo visokodebelno božje drevce (Ilex), stožčasto smrečico, pritlikavi bor ali drugo počasi rastoče drevesce, ki ga ozaljšamo z lučkami in kroglicami.

Miza – praznično prizorišče

Za praznike se prav gotovo spodobi, da je miza pogrnjena drugače kot druge dni v letu. Zato na mizo razgrnimo praznični prt, če pa takšnega nimamo, bo dober tudi bel prt, ki ga lahko popestrimo z namiznimi seti ter prazničnimi servietami, ki jih lahko zvežemo s pentljico in zeleno vejico. Med barvami so po tradiciji v času božičnih praznikov v ospredju rdeča, zelena, bela pa tudi zlata barva, če želite biti v koraku s časom, potem letos za pogrinjek izberite turkizno in srebrno. Vsekakor je najboljše, da pogrinjek uskladimo s smrečico in barvami okraskov na njej. Tako naj bodo prt, namizna dekoracija pa tudi drugi dodatki na mizi – od aranžmaja, serviet, svečk in še kakšnih malenkosti usklajeni.

Krasitev doma

Za krasitev doma uporabimo čim več naravnih materialov. Kdor si vzame čas, lahko vse leto nabira lubje, storže, mah, oreške in druge naravne plodove, jih nato suši, obdela in pred prazniki zgolj še dodela. Tudi posušene limonine in pomarančne rezinice, janeževe zvezdice, cimet in druge začimbe so čudovita popestritev za praznično dekoracijo, zagotovo pa brez sijaja ne gre. Pogosto bo zadostovalo že, če nekaj plodov, recimo orehe ali storže, nežno poprhamo z zlatim sprejem, da ob soju svečke čarobno zasijejo. Lahko pa v dekoracijo vključimo tudi nekaj sijočih krogel, ki bodo pridale k mikavnosti okrasja.

Če ste ljubitelji pisanih izdelkov, ki jih ponujajo trgovine, potem je koristno vedeti, da sta poleg turkizne letos moderni še zelena in azurna barva, ki ju lahko lepo kombiniramo z zlatimi dodatki, poleg omenjenih barv se kot trend znova vračajo črno-bele kombinacije, ki jih lahko čudovito dopolnimo s srebrnim sijajem.

Dekoracija poslovnih prostorov

Pri dekoraciji v podjetjih je treba paziti na značilnosti prostora in naravo dela v posameznem podjetju – v zdraviliščih, denimo, bo najbolje uporabiti bolj diskretne barve, v kakšnem živahnem lokalu ali kazinu pa naj bodo barve vsekakor igrive in žareče, s primerno razsvetljavo pa lahko dodatno poudarimo lepoto sijočih okraskov. Pri krasitvi velja slediti trendom, vendar ne za vsako ceno. Če se trendovske barve in oblike ne skladajo s prostorom, je najbolje uporabiti klasične božične barve, torej rdečo, zlato, srebrno. V velikih poslovnih prostorih je treba paziti, da so okraski dovolj veliki, majhni predmeti namreč na lepem postanejo neopazni.

Obdarovanje

Kadar ob praznikih odidemo kam na obisk, se vedno znova sprašujemo, kaj bi kupili gostiteljem, da jim bo darilo všeč in da ga bodo lahko večkrat uporabili. Naj ob tem poudarimo, da ni smiselno pretiravati z darili. Če ne vemo, kaj kupiti, bosta kakšna steklenica vina in bonboniera zadostovali, kajti dandanes ljudem bolj kot predmeti, ki jih imamo povsod na pretek, manjkajo pristni odnosi in pogovori. To, da si vzamemo čas za druge in jim prisluhnemo, bo mnogim pomenilo veliko več kot dragi predmeti. Če pa imate kakšno zanimivo idejo in nameravate svojce, prijatelje in sosede obdarovati z doma narejenimi drobnimi darovi ali s košarico domačega peciva, za katero veste, da ga ima obdarjenec srčno rad, vedite, da boste tako zagotovo prispevali k bolj pristnim odnosom in prijetnejšim praznikom.

Kategorija:   Novice, Urejanje doma
Naslednji prispevek

Magneti na hladilniku so lahko smrtonosni

13 junija, 2012 0