Saturday, July 20, 2024

Ali pričakujemo, da nam bo novo leto prineslo nekaj novega (če je že novo leto), nekaj boljšega, več sreče in ljubezni? Naša domišljija nima meja in včasih se ji lahko prepustimo, saj so prav želje tiste, ki poganjajo naše delovanje. Kar pa sem hotel izpostaviti, je odgovornost – ali nam bo novo leto samo od sebe prineslo boljše življenje, ali bomo za to, da bomo srečnejši, ukrepali sami?


Ljudje včasih preložimo odgovornost na druge, ker je to udobnejše, in upamo, da nam ne bo treba nič narediti, na primer spremeniti svoje lastnosti oziroma vedenjske vzorce. Lahko bi rekli, da se postavimo v vlogo žrtve. Tako se izognemo prevzemanju odgovornosti za svoje življenje. Spregledamo pa, da se s tem izogibanjem odrečemo tudi pravici, da sami odločamo o tem, kako bomo živeli.

Kaj lahko naredimo?

Prevzemimo odgovornost za svoje življenje in si ozavestimo, da s svojimi odločitvami danes sami krojimo jutrišnji dan in da so vajeti življenja v veliki meri v naših rokah. Če želimo, da bomo v prihodnjem letu živeli bolj srečno, razmislimo, kaj lahko sami naredimo v zvezi s tem, in ne čakajmo, da nas bodo drugi osrečili.

Ko se enkrat odločimo za spremembo, je seveda najpomembnejše uresničevanje naše odločitve. Pri tem se v čim večji meri opirajmo nase, drugi nas lahko spodbujajo, a v končni fazi moramo svojo pot prehoditi sami. Pri uresničevanju svojih odločitev in spreminjanju svojih vedenjskih vzorcev se pogosto srečamo s pomanjkanjem volje in vztrajnosti. Imamo sicer lepe in trdne namene, kako bomo udejanili svojo odločitev, a ko je treba to storiti v praksi, naletimo na težave.

Dostikrat nas hitro zanese na stare tirnice, v stare življenjske vzorce, ki so avtomatizmi, za katere se nam ni treba posebno truditi. Veliko lažje je po kosilu pojesti še sladko čokolado, kar smo naredili že večkrat, kot pa zbrati voljo in iti na sprehod, četudi smo se odločili, da se želimo znebiti odvečne telesne teže, in vemo, da nam bo gibanje koristilo.

Kako krepiti voljo?

Uresničevanje odločitev je torej povezano z voljo in kljub mnogim oviram predstavlja odkrivanje volje prav posebno izkušnjo. Če želimo ta proces pospešiti, lahko pričnemo preprosto takole: svojo voljo lahko raziskujemo in krepimo tako, da jo uporabljamo.

Tukaj je nekaj načinov, kako aktivirati voljo v različnih situacijah, ki nam jih ponuja vsakdanje življenje:

Naredite načrt in mu nato sledite.

Naredite nekaj, česar niste storili še nikoli doslej.

Vztrajajte pri določenem opravilu še dodatnih pet minut, četudi ste že utrujeni oziroma nemirni ali vas priteguje že nekaj povsem drugega.

Naredite nekaj izjemno počasi.

Recite ne, kadar je pravilno reči ne – čeprav bi bilo lažje reči da.

Delujte v nasprotju s pričakovanji.

Zadržite v sebi nekaj, kar ste želeli povedati.

Odložite neko dejanje, s katerim bi radi pričeli prav v tem trenutku.

S tisto dejavnostjo, s katero odlašate, začnite takoj.

Izločite iz življenja nekaj odvečnega.

Prenehajte z določeno razvado.

Izpeljite poljubno dejanje s polno odgovornostjo in intenzivnostjo, kot da je to vaše zadnje dejanje v življenju.

Veliko prave volje pri uresničevanju vaših novoletnih odločitev vam želim!

Avtor deluje v okviru Šole čustvene inteligence.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, Urejanje doma
Naslednji prispevek

Odkrili gen, katerega okvara povzroča avtizem

13 junija, 2012 0