Wednesday, February 28, 2024

V raziskavi, ki so jo opravljali v medicinskem centru na Kolumbijski univerzi, so uporabljali zelo enostavne postopke magnetne resonance, s katero lahko nadzorujejo delovanje možganov.


Dr. Joy Hirsch, ki je vodil raziskavo, je razložil, da "smo ljudje vsak dan vedno bolj izpostavljeni raznim dražljajem. Vendar pa na vse dražljaje ne reagiramo enako. Tudi vsak glasen zvok nas ne prestraši."

V testiranju so uporabili test Stroop. Test meri mentalno fleksibilnost posameznikov. Udeleženci testa morajo izbirati med pomenom besede in njeno barvo. Na primer, nekdo mora prebrati besedo "rdeča","zelena"," modra", medtem ko je beseda "rdeča" lahko napisana v modri barvi. Večja verjetnost je, da bo testiranec hitreje reagiral, če bo beseda "rdeča" resnično napisana v rdeči barvi.

V tej raziskavi so se poslužili istega načina, vendar so namesto barv uporabili fotografije veselih in prestrašenih obrazov. Na slike so napisali besede "VESELJE" in "STRAH". Fotografije so pokazali 19 zdravim posameznikom in med testiranjem spremljali njihovo delovanje možganov.

Rezultati delovanja možganov so pokazali, da so bili udeleženci bolj prestrašeni, če je na fotografiji ob prestrašenih obrazih tudi pisalo "strah". Natančen pregled delovanja možganov je pokazal, da se je določen del možganov ob prestrašenem obrazu in besedi "STRAH" dlje časa "razburjal" in tu so znanstveniki določili stikalo za strah.

Dr. Eric Kandel, profesor za nevrologijo je dejal:" Pacientom s pogostimi napadi tesnobe in pacientom v depresiji bomo nekega dne s pomočjo rezultatov teh testiranj močno pomagali".

Vir: www.dnevnik.si

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Slov. konferenca za velike družine

13 junija, 2012 0