Saturday, June 15, 2024

Za večino mater, ki imajo težave z bolečimi bradavicami, nastavki za bradavice niso najboljša rešitev. Načeloma bolečina poneha, ko je otrok pravilno pristavljen. Če dojenček potem, ko ste uporabili nastavke ali posegli po kakšni drugi metodi, še vedno ne sesa nič bolje, se velja oglasiti po pomoč k svetovalki za dojenje.


Nastavki za dojenje so koristen pripomoček, ki lahko pomaga, da se dojenček nauči učinkovitega sesanja. Njihova raba je smiselna, kadar gre za:

  • dojenčke, ki med dojenjem jezik izplazijo ali ga vlečejo k sebi
  • dojenčke z nevrološkimi poškodbami ali motnjami
  • dojenčke, ki ne sesajo z dovolj moči, ali pa se s težavo prisesavajo in le stežka ostajajo prisesani
  • nedonošenčke
  • dojenčke, ki se ne morejo prisesati na materine vdrte bradavice

Zakaj naj bi uporabljali nastavke za dojenje

Če se dojenček s težavo privaja dojenju, lahko nastavek pride prav kot pripomoček, ki otroka ohrani pri prsih in poskrbi, da se nam ni treba zatekati k drugim načinom hranjenja. Dojenček prejema materino mleko skozi luknjice na vrhu središčne izboklinice, in tako ni treba (ali pa vsaj ne tako pogosto), da bi si mati mleko iztiskala in ga nudila dojenčku po steklenički ali žlički.

Kaže, da nastavki nekaterim dojenčkom pomagajo zato, ker s svojo obliko omogočajo, da v točki, kjer se srečujeta trdo in mehko nebo, prihaja do močnega dražljaja. Takšen dražljaj dojenčka spodbuja k učinkovitemu sesanju.

Vrste nastavkov za dojenje

Danes so nastavki za dojenje izdelani iz silikona, tako da so tanjši in mehkejši od starejših modelov iz gume. Na voljo so v dveh oblikah, krožni in polkrožni. Pri krožnem nastavku gre za silikonski krožec z nekoliko bolj čvrsto središčno izboklino – vršičkom, ki se prilega bradavici. Pri polkrožnem nastavku pa je mehki obod prirezan, tako da tvori neke vrste polkrog, kar omogoča, da se dojenčkov nos med dojenjem lahko dotika materine kože. Obenem zato, ker je obod prirezan, ne prihaja do tega, da bi se vihal nazaj in se zarezoval v dojenčkov obraz.

Velikost

Nastavek za dojenje se mora, če naj bo učinkovit, lepo prilegati tako otroku kot materi. Paziti je treba na dolžino vršička (»bradavice«) in njegov premer. Po dolžini se mora prilegati otrokovim ustom, tako da seže konica vršička dovolj globoko proti nebu, da spodbuja učinkovito sesanje, ne pa pregloboko, tako da bi ga sililo v davljenje. Na splošno velja, da so za manjše dojenčke ustreznejše krajše konice, za večje dojenčke pa daljše. Po obsegu se mora izboklinica prilegati materini bradavici, tako da se lepo usede nanjo, ne da bi bila preohlapna ali pretesna.

Nastavki s krajšimi vršički (ali konicami) so tudi po obsegu manjši. Pri nastavkih z daljšimi vršički je obseg odprtine za bradavico večji. To pomeni, da lahko v nekaterih primerih nastavek ustreza otroku, ne pa tudi materi. Trenutno nekateri proizvajalci nastavkov načrtujejo večji izbor velikosti in modelov, tako da bo kmalu lažje priti do pravega modela, ki se bo prilegal obema.

Ko uporabljate nastavek, sta pomembna pravilno pristavljanje in prisesavanje. Če se dojenček prisesa premalo v globino, konica vršička ne bo segala dovolj daleč v ustno votlino, da bi sprožila sesalni refleks. Če pa dojenček ne zajame v usta dovolj velikega dela nastavka, mleka ne bo mogel učinkovito izsesavati.

Kako nastavek nataknemo

Mnenja o tem, kateri izmed načinov natikanja je najboljši, so različna. Tukaj je nekaj predlogov:

  • Preden nastavek položite na dojko, vtaknite bradavico na sredo izboklinice, potem pa s prsti pogladite po obodu, da se nastavek uleže.
  • Preden nastavek položite na dojko, mehek rob zavihajte navzven; šele potem ga odvihajte in s prsti pogladite po njem, da se prilepi ob kožo.
  • Konico nastavka potisnite do polovice navzdol in jo takšno položite nad bradavico; potem počasi popuščajte pritisk in dovolite, da silikonski vršiček pravilno objame bradavico.
  • Nastavek se bo kože bolj držal, če ga boste pred uporabo namočili v vročo ali toplo vodo ali pa nanj le po robu nanesli drobec čiste lanolinske kreme.

Skrbi glede zaloge mleka

Matere, ki uporabljajo nastavke za dojenje, morajo biti zelo pozorne na zalogo mleka in na dojenčkov napredek pri teži. V prvih dneh pomaga, če si med posamičnimi obroki mleko še same dodatno iztiskajo. Mleko, ki ga na ta način zberejo, lahko pozneje po potrebi uporabijo kot dodatek dojenju. Matere nedonošenčkov ali dojenčkov z nevrološkimi motnjami ste si najverjetneje mleko iztiskale, že preden ste začele uporabljati nastavke za dojenje.

Po končanem dojenju preverite, ali je v konici nastavka ostalo kaj mleka in pa ali so prsi še trde. Morda vam bo pediater predlagal, da otroka občasno prinesete stehtat v ambulanto, tako da se prepričate, ali dobiva dovolj mleka. Sicer pa se lahko o tem prepričate tudi tako, da beležite število dojenčkovih polulanih in pokakanih plenic.

Odvajanje od nastavka

Ko se odločate, ali bi nastavek opustili, se ravnajte po znamenjih, ki jih daje otrok. Dojenček utegne potrebovati pomoč, ki mu jo nudi nastavek, bodisi par dni ali pa več mesecev. Pri nedonošenčkih pogosto opažamo, da nastavka ne potrebujejo več, ko mine toliko časa, kolikor prej so se rodili (ko torej dosežejo korigirano starost 0).

V času, ko dojenčka odvajate od sesanja prek nastavka, pozorno spremljajte, koliko polulanih in pokakanih plenic pridela, da se prepričate, ali brez nastavka dobiva enake količine mleka kot z njim.

Dojenčka lahko k dojenju brez nastavka spodbujate s tem, da mu med posamičnimi obroki omogočite, da v večji meri prihaja v tesen stik z vašo golo kožo. Med samim hranjenjem pustite, da sesa prek nastavka, vse dokler ne poteši najhujše lakote, nato pa nastavek odstranite in mu ponudite golo dojko. Ker sami najbolje veste, kaj je otroku všeč in kaj ne, na podlagi tega odkrijte pot, ki vama najbolj ustreza. Bodite potrpežljivi. Dojenčki nehajo uporabljati nastavek takrat, ko ga ne potrebujejo več.

Odločitve, ki jih boste sprejeli glede nastavka, bodo odvisne od tega, kakšne so vaše potrebe in v kakšni situaciji ste se znašli.

Povzeto po La Leche League International

 

Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Otroci z astmo imajo večje psihične težave

13 junija, 2012 0