Monday, July 22, 2024
10 februarja, 2023

Nasveti glede vzgoje najstnika, ki bi jih moral vedeti vsak starš

By 0 693 Views

Vzgoja najstnika ni vedno najlažja, to najbrž veste. Čeprav se vsak starš trudi po svoje, se bo družina slej ko prej srečala z nekim obdobjem večjih ali manjših težav, nesoglasij, neželenega obnašanja. Kako se pogovarjati in soočati s svojim najstnikom, da se mu lahko približate in čim bolje poskrbite za vzgojo?


Ne bodite pretirano zaščitniški

Življenje je sestavljeno iz vzponov in padcev. Vsak, ki zraste v zrelo odraslo osebo, mora izkusiti oboje. Če ste preveč zaščitniški in ne dovolite, da bi se vaš otrok srečal z neuspehom, je to zelo slabo. Dovolite, da se nauči iz lastnih napak in postane zaradi tega boljša oseba.

Ne primerjajte ga z drugimi

Včasih starši svoje otroke preveč primerjajo z drugimi – nevede ali vede. Ne postavljajte svojim otrokom vzornikov in primerov, kakšni naj bodo. Naj bodo takšni, kot si sami želijo, dovolite jim, da razvijejo svoje hobije, zanimanja, interese, navdušenja.

Nudite mu dober vzgled

Vsi vemo, da majhni otroci veliko stvari pridobijo od svojih staršev, enako pa velja tudi za najstnike. Čeprav tega ne bodo nikdar priznali, se med drugimi vzgledujejo tudi po svojim starših. Bodite torej prepričani, da sami počnete stvari, ki jih želite, da jih počne vaš otrok.

Kategorija:   Najstniki