Wednesday, December 6, 2023

Pri vzgoji sina morate biti posebej pazljivi. Ne želite, da odraste v samozagledanega egoista, po drugi strani pa ne želite, da bi ostal ”mamin sinček”. Morate se zavedati, da ste matere svojim sinovom prve ljubezni in prve učiteljice.


Naučite ga gospodinjskih opravil

Otroci opazujejo vse, kar počnejo odrasli. Če vas sin gleda, ko kuhate, likate ali perete, ga v to vključite. Povejte, kaj počnete in kako bo to prispevalo k izboljšanju njegovega življenja. Navdušite ga nad gospodinjskimi opravili in naj bo to le vajin čas. Najstnika najbrž ne bo šlo prepričati o tem, kako zabavno je gospodinjiti, a če ga boste na to navadili že od majhnih nog, mu boste privzgojili določeno rutino, za katero vam bo kasneje hvaležen.

Pustite, da umaže in strga oblačila

Nenazadnje je vaš sin fant, ki rad teka, se igra, skače in pada. Pustite, da kdaj pride domov s strganimi ali umazanimi oblačili, saj s prepovedovanjem tega ne boste dosegli ničesar. Z živciranjem boste le trošili svojo energijo, od katere pa vaš sin prekipeva.

Spodbujajte njegovo nežno stran

Fantje ne marajo pokazati svoje nežne plati in čustev, ker so naučeni, da je to ”za punce”. Naučite ga, kaj pomeni biti nežen in mu to tudi dovolite.

Dovolite, da spozna poraz

Nihče ne mara izgubljati in nihče ne mara gledati svojih otrok, ko izgubljajo. Bodisi gre za nogometno tekmo bodisi za nesrečno ljubezen. Poraz je del življenja in mora se ga naučiti prenesti. Prej, ko bo spoznal, da ljudje ne moremo imeti vsega, kar želimo, lažje mu bo kasneje v življenju.

Pokažite mu moškega vzornika

Pojasnite mu, da idealni moški ni zgrajen iz čistih mišic, ki jih vidi po televiziji.

Pokažite mu žensko vzornico

Razložite mu, da so ženski atributi več kot to, kar vidi po televiziji, v revijah in na internetu. Pojasnite, da so nekatere ženske slavne le zaradi svojega izgleda in poskrbite, da jih bo znal razlikovati od tistih, ki jih spremljajo talent, znanje in marljivost.

Vključite se v njegovo živjenje

Čeprav so fantki bolj navezani na mamo, jih sčasoma pričnejo zanimati tudi druge stvari. Pokažite, da vam ni vseeno zanje in skušajte z njim deliti navdušenje. Le tako boste ostali njegove zaupnica. Vključite se v stvari, ki ga zanimajo in spremljajte njegove hobije.

Spoznajte njegove prijatelje

Če boste v očeh njegovih prijateljev tista ”kul mami”, bo vam tudi sin bolj zaupal  vas občudoval. Pridružite se tudi povsem fantovskim rečem, kot je na primer nogomet. Spremljajte ga na tekmah in pokažite, da vas njegovi interesi zanimajo.

 

 

Kategorija:   Starševstvo