Tuesday, May 28, 2024

Če sledite nekaj preprostim korakom, lahko svojo kožo zaščitite pred neizprosnimi zimskimi pogoji. Dermatologi priporočajo predvsem zadostno dovajanje vlage koži s pitjem veliko tekočine, kar koristi splošnemu počutju in kožo vlaži od znotraj. Na dan naj bi v organizem vnesli vsaj dva litra tekočine. Tuširajte se na kratko (ne več kot deset minut) in s toplo vodo. Predolge prhe z vročo vodo iz kože poberejo naravna olja.


Uporabljajte blage izdelke za nego kože, najboljše so kreme, mazila in losjoni, namenjeni občutljivi koži, ki ne vsebujejo alkohola. Ne uporabljajte deodorantov, antibakterijskih mil ali mil in šamponov, ki kožo dražijo. Po vsaki prhi kožo osušite in nanjo nanesite vlažilno mazilo, kar "ujame" vlago v zunanjih slojih kože. Tudi čez dan je dobro na novo nanesti mazilo. Bodite pazljivi in zmerni pri uporabi pilingov za kožo, saj lahko preveč nasilno drgnjenje kožo razdraži in jo izsuši.

Doma začnite uporabljati vlažilec zraka, saj centralno ogrevanje lahko zrak osuši celo tako zelo, da je v njem le še 10 stopinj vlage. Mažite se s kremo za zaščito pred soncem. Pozimi nanašajte zaščitni faktor 15, če greste na dopust v tople kraje ali v gore, pa faktor zaščite primerno zvišajte.

Ne pozabite niti na ustnice, saj so še posebej nagnjene k izsuševanju – koža tam nima žlez, ki izločajo olja. Ne ližite ustnic, da bi jih navlažili, namesto tega uporabite balzam na osnovi petroleja ali čebeljega voska.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Kislo zelje in klobase premagali McDonalds

13 junija, 2012 0