Monday, June 17, 2024

Se vaš malček na polivanje ne odzove z jokom? Morda je čas, da ga naučite plavati. Glede na izkušnje ni določene meje pri kateri pričnemo z učnimi urami plavanja. V kolikor pa vaš malček uživa v čofotanju in se ne boji vode, ni razloga zakaj se ne bi naučil plavati.


Kdaj je pravi čas?

S prvimi plavalnimi zamahi lahko pričnemo ko otrokov lokomotorni sistem vzajemno uskladi gibe rok in nog, se pravi z istočasnimi gibi, ter ko je njegova čustvena priprava dovolj zrela, da se ne boji vode. Otroka nikakor ne silite v plavalni tečaj, če ne izpolnjuje zgoraj omenjenih pogojev.

Na začetku plavalnega tečaja se ponavadi preveri plovnost otroka, v nadaljevanju se ga nauči nekaj osnovnih zamahov – žabica in/ali psiček.

Nekaj nasvetov:

·         Za najmlajše, od šestih mesecev pa do treh let, plavalni tečaj poteka pod vodstvom strokovnjaka, ter v spremstvu staršev. Namen prvih plavalnih tečajev ni nujno splavanje, ampak igra in spoznavanje prvih lastnosti hidrodinamike.

·         Tečaji za otroke stare od treh do štirih let ponavadi že potekajo brez spremstva staršev. Po tedenskem tečaju je večina otrok te starosti že sposobna preplavati nekaj zamahov brez pomoči rokavčkov ali drugih rekvizitov, ki pomagajo k boljši plovnosti.

·         Štiri in pet letniki, ki so že vajeni vode oz. so obiskovali predhodne tečaje, so po plavalnem tečaju že sposobni samostojnega plavanja, seveda v družbi staršev ali druge odrasle osebe.

Plavalni tečaji seveda omejijo možnost utopitve, nikakor pa ji ne morejo preprečiti. V vodi mora biti malček vedno pod nadzorom staršev ali drugega odraslega plavalca. Kljub temu, da je otrok plavalec pa ga v vodi ne prepuščajte samemu sebi, ali pa ga opremite s kakšnim plavalnim pripomočkom. 

Kategorija:   Novice, Razvoj otroka
Naslednji prispevek

Poleti so ženske najbolj privlačne

16 julija, 2014 0