Monday, June 24, 2024

Zanimivo je, da so je pred mnogimi leti na britanskem otočju gojili kot kulturno rastlino, njeno gojenje pa so sčasoma opustili, tako da je najdemo zgolj še v njenem naravnem okolju.


Uporaba

Kislico, v kombinaciji z encijanom, verbeno, črnim bezgom in jegličem, uporabljamo za zmanjševanje simptomov sinusitisa in rinitisa, ter uspešno lajšamo simptome obstrukcije zgornjih dihalnih poti, nastale kot posledice virusne ali bakterijske okužbe. Znana je po svojih diuretičnih lastnostih, zato se lahko uporablja kot diuretik. Kislica je sestavni del zeliščnega pripravka Essiac, ki ga uporabljamo za vzporedno zdravljenje raka.

Kako deluje

Kislica vsebuje tanine, ki preprečujejo pospešeno izločanje sluznic. Ima antioksidativni in antibakterijski, v izjemnih primerih tudi anti-kancerogen potencial. Že omenjen pripravek Essiac, s pomočjo oksalne kisline, negativno vpliva na replikacijo malignih celic, prav tako se uspešno bori proti E.coli in drugimi mikrobi.

Povretek kislic uporabljamo za čiščenje ranic povzročenih z vodenimi kozami, akne, mehurčke, izpuščaje in druge kožne rane. Preprečuje srbenje, lajša bolečine in pospeši proces celjenja.

Čaj iz kislic z dodatkom medu znižuje povišano telesno temperaturo, ter lajša simptome sinusitisa.

Koreninice in semena so astringenti za čiščenje mastne in aknaste kože.

Včasih je kislica veljala za zelišče za zdravljenje skorbuta.

Foto: leicesterhirevillage

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Avstralija spodbuja cepljenje otrok

13 aprila, 2015 0