Friday, June 14, 2024

Nekateri ljudje se starajo trikrat hitreje od svojih vrstnikov, ki se jih zob časa, zaradi odličnih genetskih predispozicij ali okoljskih dejavnikov, izogiba v širokem loku.


V raziskavi je sodelovalo 954 novozelandskih osemintridesetletnikov. V namen raziskave so upoštevali stanje 18 biomarkerjev, z njimi pa so ocenili hitrost staranja organizma. Med ostalim: koncentracijo holesterola v krvi, stanje srčne mišice, delovanje pljuč, stanje kapilar v zadnjem delu očesa, dolžino telomerov, telesno težo, delovanje ledvic, zdravje dlesni…

Biomarkerje so pri prostovoljcih izmerili pri njihovi starosti 26, 32 in 38 letih. Ta način je znanstvenikom omogočil natančnejše določanje tempa po katerem se organizem stara.

Po podatkih objavljenih v strokovni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences je biološka starost sodelujočih nihala med 28 in 61 letom.

„Namen znanstvenikov je podobno raziskavo izvesti tudi med starejšo populacijo, če pa želimo preprečiti bolezni, ki se razvijajo s staranjem, pa se moramo osredotočiti na preučevanje bioloških procesov staranja mlajših ljudi. S staranjem se povečuje nevarnost razvoja številnih bolezni, vključno z malignimi. Raziskava bo dala natančnejše odgovore na možnost preprečevanja istočasnega razvoja številni bolezni v starejšem življenjskem obdobju. Naslednji korak je odkriti kaj vse vpliva na tempo staranja,“ je dejala prof. Terrie Moffitt iz univerze Duke.

Pri večini sodelujočih so potrdili kompatibilnost kronološke in biološke starosti. Pri posameznikih pa se je biološka starost odvijala tudi trikrat hitreje od kronološke, pri nekaterih pa se je čas skoraj ustavil.

„V kolikor bi natančneje poznali procese staranja lažje bi lahko pristopili k posamezniku enake kronološke starosti,“ pravi Moffitt.

„Če želimo najti način upočasnitve procesa staranja, s katerim bomo lahko preprečevali številne bolezni v starosti, moramo raziskave izvajat na mlajših ljudeh. Rezultati raziskave nam dajejo upanje, da bo medicina uspela upočasniti procese staranja in ljudem omogočila bolj zdravo in aktivnejše življenje,“ zaključuje.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kalcij in umrljivost

9 julija, 2015 0