Thursday, April 25, 2024

Staranje ni univerzalno, vendar slej kot prej prizadene vsakega slehernika in slehernico. Starost pa pogosto spremljajo bolezni in splošno slabo počutje. Popolnoma jasno je, da starejši ljudje ne morejo biti enako čilega zdravja kot mlajši, vendar se lahko s svojimi leti lepo in uspešno kosajo. Pogosto srečujem, kar nas seveda zelo veseli, zdrave in vesele starejše ljudi, ki se odlično počutijo in ne zanemarjajo svojega telesa in delovnih navad. V kolikor starejši ljudje izgledajo bolno in izčrpano so verjetno res zboleli. Razvejan celični sistem starejših ljudi je dovzetnejši za okužbe z virusi in bakterijami, ter zaradi izčrpanosti in omejene sposobnosti ponovnih replikacij celic, tudi bolj dovzetni obolenj za drugimi boleznimi.


Če ste sami, ali pa kdo od vaših bližnjih že zakorakali v jesen svojega življenja in se srečujete s simptomi kakšne bolezni ne odlašajte, ter obiščite svojega zdravnika. Seveda to ne pomeni, da je potrebno za vse simptome, ki so značilni za stara leta, takoj leteti k zdravniku, vendar obstajajo nekateri bolezenski znaki, ki zahtevajo obisk zdravnika. Starostnikom se priporoča, tudi če jih ne tarejo nikakršni bolezenski zanki, da vsaj dvakrat na leto obiščejo svojega zdravnika, po potrebi se lahko prijavijo tudi za sistematski pregled. Preventivna kontrola je nujna za ohranitev dobrega zdravja.

Telesna aktivnost in delo sta bistvena predpogoja za ohranjanje zdravja, še posebej starejših ljudi. Organizem, ki se ne giba, propada kot staro železo. Gibanje pospešuje cirkulacijo krvi in s tem krepi in obnavlja tkiva. Prav zaradi tega se starejšim ljudem priporoča gibanje in delo, seveda v okviru njihovih zmožnostih. V kolikor so sposobnosti za težja opravila prehud zalogaj, pa naj bodo obvezni sprehodi v naravi. Najlepši sprehodi so zagotovo času prebujanja prvih sončnih žarkov, po kosilu in zvečer, ko se sončni za en dan poslovijo. Vročina, pripekanje sončnih žarkov, mraz, dež in splošno slabo vreme pa so naravni dejavniki, ob katerih je na sprehod bolje pozabiti. Starostnikom, ki imajo nekaj več moči, pa se poleg sprehodov, seveda brez pretiravanja, priporoča še plavanje, planinarjenje, kolesarjenje in telovadba.

Prehrana starostnikov mora odgovarjati potrebam njihovega organizma. Pravilna prehrana imunskemu sistemu pošilja pozitivne signale. Redna in normalna stolica sta znaka pravilne prehrane in zdravega dela gastrointestinalnega trakta. Tudi starejšim ljudem se priporoča uživanje večjih količin sadja in zelenjave, integriranega črnega kruha, žit in manj maščobnih mlečnih izdelkov. Alkoholu in cigaretam pa je potrebno obrniti hrbet.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Razvajanje dojenčkom koristi

23 oktobra, 2012 0