otrok > zdravje

Nega občutljive otroške kože v zimskem času

Brrr….pa je tudi nas obiskala prava zima…zunanje temperature so in bodo tudi v prihodnjih dneh globoko pod ničlo, kar pomeni, da je še posebej na udaru koža, ki v tem mrazu kuka izpod vseh oblačil. Odrasli sicer na mraz nismo tako občutljivi in si znamo pri tem pomagati sami, nežna otroška koža pa v teh primerih zahteva posebno nego, ki jo moramo zagotoviti starši.

Piše: bambino.si


Koža je otrokov največji organ, ki ga varuje pred škodljivimi vplivi okolja, hkrati pa z njeno pomočjo zaznava svojo okolico. Otroška koža se bistveno razlikuje od kože odraslih, saj je tanjša, po sestavi pa vsebuje več vode in manj maščob. Ker otroška koža še ni dovolj razvita, ne more dobro opravljati svoje zaščitne funkcije, zato je bolj občutljiva na številne škodljive vplive okolja in izsušitev. Še posebno v zimskem času je torej nega občutljive otroške sobe zelo pomembna, saj je zaradi mraza, vetra in centralnega ogrevanja še bolj nagnjena k izsušitvi, ki vodi v draženje, srbečico, poškodbe in bolečino.

In kaj lahko storimo mi starši, da zaščitimo kožo naših malčkov pred hudim mrazom in vetrom?

Ustrezna izbira izdelkov za kožo

Najbolje je, da v prvi vrsti izbiramo in uporabljamo kakovostne izdelke, ki so čim bolj blagi in nevtralni (če se da iz naravnih surovin) in so namenjeni posebej za občutljivo otroško kožo. Zaradi svojih pozitivnih lastnosti sta pri negi otroške kože še posebej cenjena kakovostno mandljevo olje in olivno olje. Oba sta primerna tako za čiščenje kot za nego, saj vračata koži izgubljeno maščobo in vlago, hkrati pa jo varujeta pred škodljivimi vplivi okolja.

Če vam področje kozmetike ni najbolj blizu, je morda najbolje, da kreme, mazila in losjone za nego otroške kože in telesa, poiščete v lekarni, kjer vam bodo znali tudi primerno svetovati. Pomembno je namreč, da kozmetični izdelki za otroke vsebujejo čim manj sestavin, ki bi otroško kožo lahko dražile (barvila, dišave in konzervansi). Izogniti se je potrebno predvsem izdelkom, ki vsebujejo naslednje sestavine: mineralna olja (npr. parafin), parabeni, konzervansi, aceton, toluen, sintetični vonji, formaldehid, DEA, MEA, TEA, ftalati (in derivati ftalatov – DBM, DMP in DEP), natrijev lavril sulfat (povzroča penjenje v šamponih in gelih za tuširanje) in umetna barvila.

Primerna nega kože

Tako kot pri vseh ostalih, se tudi nega otroške kože začne s čiščenjem. Pri tem je pomembno, da izberemo mila, kopeli in šampone, ki imajo nevtralen pH, da čim bolj ohranimo naravni zaščitni plašč kože. Še posebej priporočljivo je, da uporabljamo trda mila, ki kože ne izsušijo v tolikšni meri kot tekoča mila. Pomembno je tudi, da otroka ne umivamo s prevročo vodo, saj to iz kože odstrani naravne lipide in naravne vlažilne faktorje, kar zmanjša sposobnost kože za zadrževanje vlage. Otroško kožo po čiščenju negujemo s hranljivimi negovalnimi izdelki z visoko vsebnostjo maščob. Pri umivanju velja upoštevati pravilo treh minut – med umivanjem namreč pride do boljše hidracije povrhnjice, kar pomeni, da koža takrat vsebuje več vlage. Po umivanju in osušitvi kože z brisačo, pride do hlapenja in izsušitve kože, zato je pomembno, da kožo namažemo z ustrezno negovalno kremo ali losjonom, ko je ta še vlažna. Krema na tak način ovira izgubo vode, dodatne molekule pa zadržujejo vodo v povrhnjici.

Ne pozabite izpostavljenih predelov

Posebno pozornost v zimskem času je potrebno nameniti tudi izpostavljenim delom otroške kože, kot so lička, nosek, ustnice in roke. Ker so ti predeli še posebej na udaru, številni strokovnjaki svetujejo, da otrokovega obraza pozimi ne čistite z milom, temveč ga raje očistite samo s toplo vodo, blagimi kamilicami ali oljčnim ali mandljevim oljem. Po nežnem čiščenju obraza je najbolj priporočljivo, da uporabite kremo z visoko vsebnostjo maščob, ki na koži vzpostavi zaščitni filter. Najprimernejše so tiste, ki dobro ščitijo pred vetrom in mrazom, je pa pomembno, da le-to odstranite z otrokovega obraza, ko pride spet domov na toplo, saj lahko zaradi plasti maščobe, krema v toplih prostorih povzroči izpuščaje. Mastna krema bo prav tako dobrodošla pri negi otroških rok, pa čeprav so te večino časa v rokavicah. Tudi oblačila in rokavice namreč ne zaščitijo kože v takšni meri kot bi bilo potrebno. Če je za kožo obraza najbolj primerna mastna koža, je tudi za nego ustnic najbolj primeren balzam z vsebnostjo maščob, ki pa, kot že rečeno, ne sme vsebovati umetnih arom, dišav in barvil.

Ob vsem tem je pomembno tudi, da pri izpostavljanju zimskemu soncu, nikakor ne pozabimo na nanos sončne kreme z UV-zaščito, ki otroško kožo zaščiti pred škodljivim vplivom sončnim žarkom.

Izognite se zimskemu ekcemu

V zimskem času imajo otroci s suho in občutljivo kožo pogosto težave z zimskim ekcemom, ki nastane kot posledica mraza, ki poškoduje kožo. Ta se nato izsuši, neredko srbi in se drobno lušči. Otrok se ob tem praska in zaradi slabšega spanca postane tudi razdražljiv. Pri zimskem ekcemu se po izteznih delih zgornjih in spodnjih okončin (redkeje po telesu), pojavijo ostro omejena žarišča nekoliko pordele, luščeče in razpokane kože, ki jih poslabša pogosta uporaba tekočih mil in ostanki pralnih praškov in mehčalcev na perilu. Kot preventiva se priporoča vztrajno vsakodnevno obnavljanje kože z ustreznimi negovalnimi mazili in vlaženje kože.

Poskrbite za primerno vlažnost notranjih prostorov

Čeprav je pozimi največja grožnja otrokovi občutljivi koži mrzel zrak in veter, pa je pogosto tudi zrak v stanovanjih krivec za občutljivost otroške kože. Temu tako je predvsem zaradi centralnega ogrevanja, ki izsuši zrak, prav tako pa izsuši tudi otroško kožo. Priporočljivo je, da v otroško sobo in ostale prostore stanovanja namestite vlažilec zraka, ki bo zrak primerno navlažil. To bo koristilo tako vaši, kot tudi otrokovi koži, prav tako pa boste tudi lažje dihali (predvsem ob prehladu). Če nimate ustreznega vlažilca zraka, nič zato – enostavno lahko na radiator postavite posodo z vodo, ki bo zrak ravno tako dobro navlažila kot vlažilec ali ionizator zraka.

 

 

 

Vir:

 

 

 

 

Vsebine, ki jih prebirate na portalu so izključno informativne narave in jih v nobenem primeru ni dopustno interpretirati kot nasvet ali navodila za ravnanje. V primeru kakršnihkoli težav z zdravjem, počutjem ali stanjem oziroma v primeru kakršnikoli dvomov ali pomislekov pri seznanjanju z informativnimi vsebinami portala predlagamo, da se nemudoma posvetujete s strokovnjakom.

 

Komentarji