Saturday, June 15, 2024

Kdaj moramo začeti umivati zobe?
Že res, da mlečni zobje izpadejo, a to ni razlog, da jih ne umivamo. Pravzaprav je zgodnji začetek pri umivanju otrokovih zob zelo pomemben. Začeli naj bi že pri prvem izraščenem zobu. Predvsem je to pomembno, da otoka že od malega navadimo na ščetkanje. Tako mu ustvarimo neko rutino, ki jo bo povzel in nadaljeval celo svoje življenje.


Kako očistimo zobe?
Najbolje se je izkazalo, da otroku najprej damo ščetko v roke, da jo grize in morda malo podrgne po zobeh. Ker otroci nimajo razvite fine motorike, da bi si sami lahko temeljito umili zobe, moramo to storiti starši. Če otrok ne pusti, da bi mu nekdo drug umival zobe, ga lahko zamotite z drugo ščetko in kakšno pesmico. Temeljito moramo umiti vse zobe in medzobne prostore. Priporočljivo je uporabiti tudi majhno količino zobne paste.

Kdaj umivamo zobe?
Pomembno je, da zobe umivamo temeljito. Zato zadostuje, če otroku zobe umivamo zjutraj in zvečer. Ko so zobje zvečer umiti, ni priporočljivo, da otrok še uživa sladke pijače ali hrano. Za čim bolj zdrave zobe naj bi takrat pil samo vodo.

Kako izberemo pravo zobno ščetko za otroka?
Pravilna izbira zobne ščetke za otroke je zelo pomembna. Izberemo tako ščetko, ki ima majhno glavo in izredno mehke ščetine. Ročaj mora ustrezati velikosti otrokove roke. Ščetka naj bo izdelana iz mehkih materialov, da ne pride do poškodb v ustih, saj se mora otrok najprej navaditi na celoten kontekst umivanja zob.

Otroku se fina motorika do tretjega leta toliko izostri, da so si sami sposobni umivati grizno ploskev zob. Za ostale površine naj bi jim starši pomagali vsaj do vstopa v osnovno šolo.

Kategorija:   otrok, Zdravje
Naslednji prispevek

Deček, ki je štirikrat preživel zastoj srca

10 novembra, 2018 0