Monday, May 20, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Nega dojenčkovih nohtov

By 0 366 Views

Razumljivo je, da vas skrbi kako mu jih boste skrajšali, a če boste vedeli, kdaj se je najbolje lotiti tega opravila in kako, boste otroku prihranili praske, ki si jih sicer nehote prizadene, ko z rokami maha okoli sebe.


Nohti na rokah

Če bi želeli otroku preprečiti, da se praska, mu lahko daste na roke rokavice brez prstov. Ker pa mora odkriti tudi svoje dlani in prste, teh rokavic raje ne uporabljajte, pač pa vsakih nekaj dni poglejte nohte in jih po potrebi skrajšajte.

S čim, kdaj, kako?

Uporabljajte mehko pilico, ščipalnik za nohte ali pa tope škarje za nohte. Ugotovili boste, da so otrokovi nohti po kopeli mehkejši. Če ga ne morete prepričati, da bi miroval toliko časa, da mu postrižete nohte, se dela lotite takrat, ko otrok spi. Primite vsak prst posebej med svoj kazalec in palec, z drugimi prsti pa pokrijte ostalo roko. Če morete, pritisnite prstno blazinico navzdol, da jo odmaknete, ko režete noht.

Nohti na nogah

Nohti na nogah rastejo veliko počasneje kot na rokah. Poglejte jih vsakih nekaj tednov. Kadar je potrebno, jih skrajšajte na podoben način kot nohte na rokah. Opazili boste, da se nohti na nogah pogosto vihajo navgor. Če koža okoli nohtov ni rdeča in vneta, to ni vzrok za zaskrbljenost. Ko bo otrok starejši bodo nohti postali trši in bolj izoblikovani.