Friday, July 19, 2024

Če smo dovolj zreli, da sprejmemo staranje in spremembe, ki se z leti pokažejo na telesu, nas staranje ne obremenjuje in ne zagreni. Lepota pač ni stvar let. Lepota prihaja od znotraj – kdor je zadovoljen s sabo in svojimi življenjskimi uspehi, je prav gotovo videti lep. Skrivnost lepote zagotovo ne tiči v vnaprej izgubljenem boju za večno mladost.


NAJSTNIŠKA LETA – PUBERTETA
Puberteta je težko obdobje: tu so telesne spremembe, težave s starši, ljubezenske težave … Groza! Na vse težave se nazadnje odzove še koža, ki povzroča težave z mozolji.
TEMELJNO PRAVILO: Čiščenje, čiščenje in še enkrat čiščenje. Le tako boste obvladali mozoljčke in ogrce ter se spopadli z mastno, lesketajočo se kožo. Uporabljajte mleko za čiščenje obraza in tonik. Mnogi priporočajo tonike, ki vsebujejo alkohol, vendar jih odsvetujem, saj se koža nanje odzove tako, da proizvaja še več maščobe. Priporočam tudi milo za čiščenje obraza; pazite le, da bo imelo primeren pH.
PREPOVEDANO: Ne stiskajte in praskajte mozoljčkov, saj boste tako stanje le še poslabšali!
PRIPOROČLJIVO: Konec tedna si privoščite čistilno masko, piling in posebne obliže, ki odstranjujejo ogrce. Če je potrebno, poiščite pomoč v dobrem kozmetičnem salonu, kjer vam bodo očistili kožo. Koža bo videti lepša že po nekaj obiskih. Toda pozor! V salonu naj vas negujejo s posebnimi preparati, namenjenimi problematični aknasti koži. Posvetujte se tudi z dermatologom. Gibajte se na svežem zraku, pazite na prehrano in se izogibajte kajenju. Uporabljajte zaščitni faktor, saj 80 odstotkov škodljivih UV-žarkov prejmemo še pred osemnajstim letom starosti. Mozoljev ne prekrivajte s težkimi pudri; raje uporabite antiseptični korektor. Če se ličite, vsak večer obvezno odstranite ličila. Za primerno kremo se posvetujte z dermatologom.

DVAJSETA LETA
V tem obdobju se koža normalizira, videti je zdrava in sveža. To je obdobje, ko se začne proces staranja. Po petindvajsetem letu se na obrazu pokažejo spremembe, saj se kolagenska vlakna in elastin obnavljajo vse počasneje. Običajno se najprej pokažejo drobne gubice okoli oči in ustnic, ki so posledica mimike. To je zadosten razlog, da začnete uporabljati kremo proti gubicam okoli oči. Stres in nepravilna prehrana se poznata tudi na koži. Nujna je raba hidratantne kreme, tudi če je vaša koža mastna; če imate mastno kožo, uporabljajte nemastno. Posebno škodljivi so UV-žarki, saj proizvajajo proste radikale, ki škodujejo koži. Učinkovito orožje so antioksidanti. Pod tem imenom najpogosteje najdemo vitamin A, C in E. Tudi zeleni čaj velja za učinkovito orožje, s katerim rešujemo kožo.
PREPOVEDANO: Sredstva za čiščenje najstniške kože so preveč agresivna, kreme za zrelo kožo, ki vsebujejo retinol, pa so premočne. Uporabljajte zaščitno dnevno kremo.
PRIPOROČLJIVO: Enkrat tedensko si privoščite masko, ki ustreza vašemu tipu kože. Priporočljiva je tudi hidratantna maska za predel okoli oči.

KONČNO 30
Koža po tridesetem letu proizvaja 30 odstotkov manj maščobe. Na eni strani je koža čistejša, na drugi pa koža postaja suha, zato ji je treba pomagati s preparati. Koža se obnavlja počasneje, namesto na 28 na 40 dni. Pogosto je videti utrujena in sivkasta. Za to starostno skupina obstaja vrsta izdelkov, ki koži vračajo lesk: pilingi, dodatki h kremam, kot so AHA- in sadne kisline … Namen teh preparatov je odstranjevanje mrtvih celic povrhnjice. Idealen je tudi vitamin C, ki preprečuje nastajanje gub in spodbuja nastajanje kolagena.
PREPOVEDANO: Pretirano sončenje in poležavanje v solariju nista priporočljiva v nobenem starostnem obdobju. Starejši ko smo, bolj se negativni vplivi sonca kažejo na koži. Ne eksperimentirajte s kožo – raje uporabljajte kakovostne izdelke in ne preizkusite vseh novosti, ki se pojavijo na trgu.
PRIPOROČLJIVO: Če še ne uporabljate nočne kreme, je zdaj pravi čas za to. Poskrbite za dovolj spanja, kajti ponoči se celice obnavljajo desetkrat hitreje kot čez dan. Noč je torej idealen čas, da kožo oskrbimo z bogato kremo.

SREDI ŠTIRIDESETIH
Koža je občutljiva, zato zahteva posebno nego in pozornost. V tem starostnem obdobju koža lahko kar nenadoma postane zelo občutljiva. Med štiridesetim in petdesetim letom pogosto pride do burnih reakcij kože, kot so kuperoza, razdraženost, rdečica. Mnoge ženske zato začnejo uporabljati izdelke, ki vsebujejo snovi, ki kožo pomirjajo – bisabolol, morsko sol … Četudi vaša koža ni pretirano občutljiva, z njo ravnajte nežno. Razvajajte jo denimo s Q10 ali s ceramidi.
PREPOVEDANO: Izogibajte se vsemu, kar draži kožo: močnim izdelkom za čiščenje kože, dolgotrajnim vročim kopelim, pomivanju posode brez zaščitnih rokavic, izpostavljanju soncu. V tem obdobju postaja koža vse bolj suha. Izogibajte se tudi shujševalnim kuram ali celo stradanju, saj bi s tem povzročili nepopravljivo škodo.
PRIPOROČLJIVO: Uporabljajte posebne izdelke, namenjene za posamezne dele telesa. Enkrat na teden uporabite serume ali obiščite kozmetični salon, kjer vam bodo naredili posebno nego.

ZLATA ŠESTDESETA
Nobena krema vam ne bo vrnila mladosti. Le zakaj bi jo morala? Čas je, da se mirno in "negovano" starate. Koža postane tanjša in upadla, njena vlažnost se občutno zmanjša. Obstaja pa možnost, da gube omilite. V kozmetičnem žargonu izdelkom za to starostno skupino diskretno pravijo 50+. To pomeni, da po petdesetem letu priporočajo iste kreme in izdelke, ne glede na to, ali ste stari petdeset ali sedemdeset let. Nega zrele kože zahteva izdelke, ki kožo hranijo in jo nekoliko zgladijo. Za to je zaslužen vitamin A. Kisline z vitaminom A poskrbijo, da je zgornja plast kože bolj gladka, spodnji pa bolj čvrsta. Če uporabljate kreme z vitamini, morate obvezno uporabljati izdelke z visokim zaščitnim faktorjem, saj je koža zaradi vitamina A veliko bolj občutljiva na sončne žarke.
PREPOVEDANO: Sliši se grobo, a je resnično: prepovedano je verjeti v čudeže. Koži škoduje tudi grobo vtiranje kreme. S kožo ravnajte nežno, kreme nanašajte z blazinicami prstov.
PRIPOROČLJIVO: Nekateri priporočajo "beljenje", torej rabo izdelkov z arbutinom ali hidrokinonom, ki preprečujejo kopičenje melanina in s tem nastajanje starostnih peg. Priporočljivo tudi za roke!

Vir: Viva

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Čips, med petimi najbolj škodljivimi živili

13 junija, 2012 0