Wednesday, February 28, 2024

Katere izdelke smemo uporabljati za nego otroške kože?


Za nego otroške kože moramo uporabljati blage in nevtralne kozmetične izdelke, pogosto namenjene posebej otroški koži. Še najboljše je, da za nego otroške kože obraza in telesa mazila, kreme in losjone poiščemo v lekarni, kjer nam bodo znali primerno svetovati. Pomembno je namreč, da kozmetični izdelki za otroke ne vsebujejo sestavin oz. vsaj ne v preveliki količini, ki bi otroško kožo lahko dražile, npr. dišav, barvil, konzervansov, UV filtrov. Za nego kože na obrazu je najbolj primerno hladilno mazilo ali krema z mandljevim oljem (priporočamo vam BebiVal hladilno kremo). Uporabimo lahko tudi Vitaminsko kremo, ki poleg naravnih sestavin lanolina, belega voska in olivnega olja vsebuje tudi vitamina A in D. Za nego kože telesa lahko uporabimo losjone, ki vsebujejo dekspantenol. Dekspantenol pospešuje epitelizacijo kože in zaradi sposobnosti vezave vlage ugodno vpliva na hidratacijo kože. Posebna pozornost je potrebna pri izbiri varovalnih pripravkov za sončenje. Bolje je, da otrok ne izpostavljamo sončnim žarkom takrat, ko so najmočnejši in uporabljamo zaščitna oblačila in pokrivala, kot da izberemo kremo z (pre)visokim zaščitnim faktorjem. Zaščitne kreme s faktorjem nad 30 vsebujejo visoke koncentracije UV filtrov, zato lahko otroško kožo dražijo.
 

Zakaj je nega kože pod plenicami tako pomembna?


Posebni pogoji vladajo na koži dojenčkov in malih otrok, ki je pokrita s plenicami. Plenice delujejo kot okluzijski povoj (zadrževanje vlage, močna hidratacija tanke poroženele plasti), urin in blato pa delujeta dražeče na kožo, ki je v tem področju še posebej občutljiva in izpostavljena obremenitvam. Koža v področju plenic je zaradi specifičnih pogojev tudi zelo ugodno področje za razvoj mikroorganizmov. Nega kože pod plenicami je zato še posebej pomembna.
 

Plenični dermatitis – kaj je to?

Plenični izpuščaj oz. plenični dermatitis je izraz, ki ga uporabljamo za opis različnih stanj vnete kože v predelu pod plenicami. Zanj je značilna rdečina in izpuščaji, redko tudi beli izločki v zgibih, ki kažejo na glivično infekcijo s Candido albicans. Če so znaki blagi, otroci nimajo bolečin, jočejo predvsem med previjanjem in čiščenjem poškodovane kože. Obisk pri zdravniku je potreben, če gre za glivično ali bakterijsko infekcijo (gnojenje, mehurčki, razjede).
 

Pravilna nega otroške kože pod plenicami


Najboljša preventiva je pravilna in redna nega kože. Ob vsakem previjanju je potrebno spolovilo in ritko pazljivo očistiti z mlačno vodo, pustiti, da se koža na zraku posuši, na čisto in suho kožo pa nanesti pripravek za nego kože. Najbolj primerne so mastne kreme, ki zadržujejo vlago v koži, pospešijo celjenje in preprečujejo stik zdravljene površine z urinom in blatom. Sestavine, ki jih najpogosteje vsebujejo mazila za nego otroške kože, so dekspantenol, ki blaži vnetja in pospešuje celjenje, smukec, ki preprečuje drgnjenje, cinkov oksid, ki deluje adstringentno, bizmutov subgalat, ki deluje blago antiseptično, izvleček kamilice s protivnetnim delovanjem, ribje olje, ki pospešuje epitelizacijo.
 

S čim lahko ščitite kožo svojega otroka pred vnetjem?


V Galenskem laboratoriju Mariborskih lekarn izdelujemo mamicam dobro znano BebiVal mazilo za nego otroka, ki ščiti zdravo otroško kožo pred vplivom urina, njegovih razpadnih produktov in znoja, in zdravi rahlo vneto kožo. Mazilo vsebuje lanolin in vazelin, ki ščitita kožo, bizmutov subgalat, cinkov oksid in ekstrakt grenivkinih pečk, ki deluje antiseptično. Če je vnetje močnejše, priporočamo uporabo Mazila z ribjim oljem ali Praška paste , ki vsebuje bizmutov subgalat, cinkov oksid, izvleček kamilice, lokalni anestetik lidokain in ribje olje.

Vir: Mariborske lekarne

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Ali se negujete z nafto?

13 junija, 2012 0