Wednesday, May 29, 2024

SKRB ZA KOŽO
Med nosečnostjo se koža zaradi spremembe hormonske slike pogosto spremeni. Včasih nenadoma postane mastna, pogosto je suha in dehidrirana, lahko se pojavijo mozolji ali pigmentni madeži. Spremembe največkrat minejo nekaj mesecev po porodu. S kožo velja biti v tem obdobju še posebno potrpežljiv.Ker mamicam primanjkuje časa za temeljito ukvarjanje s sabo, je treba vsak prost trenutek čimbolj izkoristiti. Koža, pa naj je mastna ali suha, v tem času potrebuje predvsem vlaženje. Vlažilno kremo nanašajte na očiščeno kožo. S kožo ne bodite grobi. Zelo dobrodošli so tudi razpršilci z vodo, s katerimi si večkrat na dan osvežite obraz.
Koža telesa zahteva enako skrbno nego. Čeprav imate verjetno nekaj odvečnih kilogramov, telo negujte in ne dopustite, da se zanemari. Ker je tudi koža na telesu izsušena, uporabljajte mleko za telo. Če so med nosečnostjo nastale strije, jih ne boste odpravili, poskrbite le, da zaradi dojenja ne bodo nastale nove, predvsem na prsih.


NOHTI
Dojenček zahteva kratke nohte. Dolgi so zanj nevarni, poleg tega se v prvih mesecih po porodu kaj radi lomijo. Otrokova koža je zelo občutljiva in hitro se primeri, da ga z dolgimi nohti ranite, saj, vsaj če gre za prvega otročička, niste vajeni vseh opravil, ki jih zahteva otrok. Tudi kratki nohti so lahko trendovski, le pravilno jih morate piliti. Nohte lakirajte s hranilnim lakom, saj se hormonske spremembe poznajo tudi na njih.

LASJE
Med nosečnostjo in še nekaj časa po porodu so lasje pogosto drugačni kot običajno. Tudi za to so krivi hormoni. Poskrbite, da bodo lasje vedno čisti in si nikar prehitro ne privoščite spremembe barve ali pričeske. Ko otrok začne uporabljati ročice, lase umaknite iz njegovega dosega. Zlasti dolgolaske pazite, da otrok ne bo nenehno grabil za lasmi, saj bodo tako hitro uničeni in polomljeni.Med nosečnostjo in po porodu poskrbite za redno striženje lasnih konic. Pričeska naj bo enostavna, takšna, ki ne zahteva veliko navijanja in krtačenja … saj vam bo verjetno nemalokrat zmanjkalo časa za urejanje.

SONČENJE
Z otrokom boste verjetno veliko časa prebili na zraku. Obvezno uporabljajte zaščitno kremo z UV-filtrom, tako vi kot dojenček. Zaščita je nadvse pomembna. Sonce je zelo škodljivo za vse ženske s pigmentnimi motnjami, saj se stanje utegne še poslabšati.

SPANJE
Otrok zahteva veliko časa, zato imate občutek, da ga za vas primanjkuje. Če se otrok čez noč pogosto prebuja, je vaš ciklus spanja moten. To se mamici pozna, tako psihično kot fizično. Dodatno utrujata tudi dojenje in nenehna skrb za otroka. Če je le mogoče, poskušajte izgubljeni spanec nadomestiti s kratkimi počitki čez dan. Izkoristite ure, ko vaš dojenček spi. Ne ženite se za popolno pospravljenim stanovanjem – ob otroku boste pač morali omiliti svoja merila.

MASAŽA
Masaža sprošča. Lahko se masirate sami, doma, saj za obisk maserja najbrž nimate časa. Priskrbite si pripomočke za samomasažo. Na voljo so v nekaterih drogerijah ter v trgovinah z naravnimi zdravili in prehrano. Pomanjkanje časa je samo izgovor, tudi ko gre za masažo. S posebnimi valjčki lahko med dojenem masirate stopala; zadošča že nekaj minut masaže na dan.

KOPANJE
Po porodu kopanje nekaj časa odsvetujejo. Ko se boste lahko kopali, si pripravite sproščujočo kopel z eteričnimi olji.

LIČENJE
Čeprav imate otroka, dojite in previjate, se mirno lahko naličite, če vam to ugaja. Če ste pred porodom za ličenje porabili veliko časa, ga zdaj lahko prihranite s pravo izbiro ličil. Uporabljajte večnamenska ličila (ena barva za lica in ustnice), ličila pa namesto s čopičem lahko nanašate kar s prsti. Ker vsaka mamica veliko poljublja svojega otroka, se odrecite šminki.

TELO
Vsaka nosečnost pusti na telesu drugačne posledice. Nekatere ženske hitro dosežejo prvotno telesno težo in se jim porod že po nekaj mesecih ne pozna več. Če ste rodili brez zapletov, lahko hitro začnete z vajami za telo. Mnoge lahko izvajate mimogrede, med dojenjem, previjanjem ali kopanjem otroka. Ko je dojenček nekoliko večji, lahko telovadite skupaj z njim. Kmalu bomo tudi pri nas lahko kupili kasete z vadbo z dojenčki, kjer nas bodo naučili pravilnega izvajanja vaj.Idealna je telovadba v vodi, ki jo organizirajo na skoraj vseh pokritih bazenih. Tudi ta vključuje dojenčke. Zase boste veliko naredile tudi z gibanjem na svežem zraku.
Med nosečnostjo ženska pridobi kar nekaj odvečnih kilogramov. Telo se spremeni in kilogrami še nekaj časa ostanejo. Do svojega telesa, kakršnokoli že je, bodite spoštljivi in ga negujete. Kilogrami ne morejo izginiti čez noč. Bodite potrpežljivi, naredite načrt in si zastavite cilje. Poskrbite za motivacijo.Lažje je za vse, ki dojijo. Z dojenjem "pokurite" približno 500 kalorij na dan – in to se pozna tudi na tehtnici, saj maščobne zaloge, ki so se nakopičile med nosečnostjo, hitro kopnijo. Zaradi dojenja je telo dehidrirano, zato po vsakem dojenju popijte dovolj tekočine.
Poskrbite za uravnovešeno, zdravo prehrano. Zaradi dojenja in poroda vam ni treba jesti več, kot ste vajeni. Imejte nadzor nad tem, kar pojeste, saj boste tako nadzorovali tudi težo.

KEGLOVE VAJE
Keglove vaje za krepitev mišic medeničnega dna lahko začnete izvajati kmalu po porodu, seveda če je potekal brez težav. Z njimi boste okrepile mišice, ki so utrpele med porodom, in zmanjšale možnost inkontinence.
Vaje bodo z malo začetnega truda zelo enostavne in jih boste sčasoma lahko izvajali mimogrede.Mišice medeničnega dna stisnete proti trebuhu oziroma popku, kot da bi hoteli zadržati curek urina. Zadržite deset sekund in popustite. Vajo ponovite petkrat zapored, od tri- do štirikrat na dan.

JOGA IN PILATES
To sta primerni obliki vadbe za mlade mamice, ki sta obe povezani s pravilnim dihanjem. Joga predvsem sprošča in razteza posamezne mišice, pilates pa je idealna vadba za vse ženske, ki so rodile, saj krepi mišice trebuha in medeničnega dna.Veliko se ukvarjajte s seboj. Dojenček resda vzame veliko časa, a ne toliko, da bi morali popolnoma zanemariti sebe. Če boste urejeni, se bo to poznalo na vašem počutju, to pa bo koristilo vam, otroku in tudi ljudem okrog vas.

Vir: www.viva.si

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Joj, ta beli tok

13 junija, 2012 0