Monday, July 15, 2024

Kljub spremembam na ženskem telesu je nosečnost popolnoma naraven dogodek. Povečuje se vsebnost hormonov, krepi se prekrvavljenost sluznic, kar je prav dobro vidno na sluznici ustne votline. Slaba in neustrezna ustna higiena v tem času lahko povzroči vnetja in krvavitve.


Pljuvanje krvi pogosto prestraši nosečnice, ki posledično slabše ščetkajo zobe. Vnetje dlesni in kislost ustne votline, kot posledica bruhanja, lahko povečata možnost nastanka kariesa. To je glavni in edini razlog, zakaj v nosečnosti tako pogosto prihaja do propadanja zob. Pred leti je veljalo mnenje, da je za propadanje zob kriva poraba kalcija, ki ga za razvoj ploda potrebuje ženski organizem. Znanstveniki so z raziskavo to mnenje povsem ovrgli.

Ker se nosečnice bojijo za zdravje svojega ploda, se pogosto izogibajo stomatološkim pregledom in posegom. Pri normalni nosečnosti ne obstaja nikakršna nevarnost za plod, najbolj ugoden čas za posege pa je v obdobju med četrtim in osmim mesecem nosečnosti. Nosečnica lahko prejme lokalno anestezijo, vsaj ta nima vpliva na plod, neboleč postopek pa znižuje vsebnost adrenalina v organizmu. Rentgensko slikanje se opravlja, če je nujno potrebno, vendar samo s posebno zaščito in brezhibnim aparatom, najbolje pa se je slikanju izogniti, še posebno to velja za prve tri mesece nosečnosti.

Ko izveste za nosečnost priporočam pregled pri vašem stomatologu, ki vam bo dal koristne informacije za zaščito vašega oralnega zdravja, ter vam nudil napotke, kako poskrbeti za zdrave otrokove zobe.
 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 18. teden

13 junija, 2012 0