Tuesday, May 21, 2024

 


Delovna skupina za pravičnost in etiko v ESHERE je simulirala negativne dejavnike prekomerne telesne teže, kajenja in uživanja alkohola na naravni reprodukcijski potencial pacientke, rezultate IVF postopka, komplikacije in izida nosečnosti, ter nazadnje vplive na zdravje bodočega otroka. Skupina je izpostavila pet priporočil:

•    Glede na tveganje za zdravje bodočega otroka morajo zdravniki zavrniti zdravljenje plodnosti pri ženskah, ki prekomerno posegajo po alkoholnih pijačah.
•    Trenutno še niso dokazali, da se tako strogi ukrepi priporočijo tudi v primeru nadpovprečno debelih žensk in kadilk, čeprav je znano, da je izguba prekomerne telesne teže tesno povezana z višjo verjetnostjo spočetja.
•    Zdravniki lahko odklonijo zdravljenje v kolikor obstaja neizpodbiten dokaz, da pri ženskah, brez bistvene spremembe življenjskega stila, obstaja velika verjetnost anomalij pri plodu in zdravstvenih težav pri otroku. Tudi stroški zdravljenja in tveganja v nosečnosti so previsoki.
•    V kolikor od pacientk pred samim zdravljenjem zahtevajo spremembo življenjskih navad jim zdravljenje morajo omogočiti.
•    Strokovnjaki morajo še naprej raziskovati to področje, saj je za prave zaključke v korelaciji sprememba življenjskih navad – plodnost, potrebno več podatkov.

Kljub vsemu pa gre za zelo kompleksna vprašanja in odgovore, saj je potrebna potrditev pacientkinega mnenja, upoštevati tveganje za še nerojenega otroka, kot tudi pravično dostopnost zdravljenja pacientk, ki omenjenih tveganj nimajo.
 

Prekomerna telesna teža

Prekomerna telesna teža se v reprodukcijskem potencialu kaže kot ‘spletkarka’, ter se meša v hormonske in presnovne mehanizme, ki na koncu povzročajo redkejše ovulacije in posledično nižjo verjetnost spočetja. Pri nosečnicah s prekomerno telesno težo se dvakrat pogosteje razvije gestacijski diabetes, pri morbidno debelih pa je verjetnost kar osemkrat višja. Otroci debelih mater imajo povečano tveganje perinatalne smrti in prirojenih malformacij.

 

Kajenje

Po podatkih WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) je tveganje za neplodnost pri kadilkah dvakrat višji kot pri nekadilkah. Kadilke za spočetje potrebujejo več časa, pri njih se pogosteje pojavi potreba po umetni oploditvi, tveganje spontanega splava in biokemične nosečnosti je višje. Kajenje pospešeno troši rezervo jajčnih celic, povezuje se z nižjo porodno težo pri novorojenčkih in sindromom nenadne smrti v zibelki (SIDS), ter razcepljeno ustnico in nebom. Tveganje moških kadilcev se kaže v nižji kakovosti, koncentraciji in morfološki pravilnosti sperme.
 

Alkohol

Ženske, ki se prekomerno opajajo z alkoholnimi substancami težje zanosijo, verjetnost spontanega splava in biokemične nosečnosti je visoka. Negativne efekte uživanja alkohola poznamo že od prej in jih uvrščamo v skupino fetalni alkoholni spekter (FASD), ki vključuje fizične in duševne motnje otroka. Alkohol v nosečnosti vključuje še naslednja tveganja: smrt zarodka v nosečnosti, porod pred PDP (predvidenim datumom poroda) in težave pri rasti otroka.

Preberite še:

Neizraziti znaki neplodnosti
Neplodnost
Moška neplodnost
Ženska neplodnost
Zdravljenje neplodnosti
Neplodnost raziskave in novice
 

Kategorija:   neplodnost, O neplodnosti
Naslednji prispevek

Antioksidanti za moško plodnost

13 junija, 2012 0