Monday, April 22, 2024

»Odlično leto, ki prinaša dva nova preparata za lajšanje simptomov menopavze,« je dejala dr. Margery Gass, izvršna direktorica NAMS-a.


Raziskave predstavljene na simpoziju kažejo, da se zanimanje žensk in zdravnikov za nehormonsko terapijo povečuje, pravi dr. Gass, sicer klinična profesorica ginekologije in porodništva (Cleveland Clinic Lerner College of Medicine, Case Western Reserve University School of Medicine).

»Zdravniki sicer ne marajo preveč zdravil za katere ne potrebuješ recepta, vendar jih želimo prepričati, da so omenjena zdravila učinkovita in varna, ženskam pa ponujajo možnost izbire,« je še dodala.

FDA je že v februarju odobrila ospemifene (Osphena, Shionogi), selektivni modulator estrogenskih receptorjev za perimenopavzalno dispareunijo. V juniju so za valunge odobrili nizke odmerke paroxetin-mesylata (Brisdelle, Noven Pharmaceutics), inhibitorja ponovnega privzema seratonina (SSRI). To je prva nehormonska terapija za lajšanje perimenopavzalnih simptomov, ki je bila odobrena s strani FDA.

V juniju so FDA zaprosili za uporabno dovoljenje nehormonskega preparata proti valungam – preparat proti konvulzijam gabapentin GR (Sefelsa, Depomed). Rezultati iz tretje faze raziskave kažejo, da obstaja indikacija preparata za zdravljenje perimenopavzalnih tegob.

»Razočarani smo, ker gabapentin GR ni odobren, saj je analiza pokazala, da 1.800 mg odmerek kaže na dobre primarne rezultate, sekundarni dogodki, še posebej spanje, pa so prav tako postregli z dobrimi rezultati,« je za Medical News razočarano dejala dr. Risa Kagan, profesorica ginekologije in porodništva (University of California, San Francisco).

»Gabapentin GR, sicer zelo drago zdravilo, je s strani FDA odobren za brezreceptno zdravljenje postherpetične nevralgije. Generični gabapentin se prav tako lahko kupi brez recepta, pomaga pri spanju in vazomotornih simptomih,« še dodaja. Lahko pa se uporabljajo tudi druga brezreceptna zdravila, ki deloma lajšajo simptome nenadnih navalov vročine.

Med temi preparati so tudi: antihipertenziv klonidin, SSRI – fluoxetin, sertralin, citalopram in escitalopram, ter SERM – venlafaxin in desvenlafaxin, je dejala dr. Pinkerton. Kljub temu odobritev s strani FDA za te in podobne nehormonske preparate ostaja nedosegljiva želja.

Splošno FDA zahteva, da se terapija za perimenopavzalne valunge testira na veliki in raznoliki populaciji žensk, ki imajo dnevno 7 ali več navalov vročine ali 50 valung tedensko, piše Medical News.

Hormonska terapija uspešno lajša simptome valung, nehormonska terapija pa bo morala svoje terapevtsko delovanje še dokazati.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Nove smernice za PCOS

6 decembra, 2013 0