Monday, May 27, 2024

V to skupino antidepresivov spadajo naslednja zdravila: citalopram, escitalopram, fluvoksamin, fluoksetin, paroksetin in sertralin.


Preeklampsija je stanje za katero je značilno hitro povišanje krvnega tlaka, ki se ponavadi zgodi po dvajsetem tednu nosečnosti in kopičenju proteina v urinu. Večina nosečnic s preeklampsijo rodi zdravega otroka, vendar se lahko preeklampsija razvije v nevarno eklampsijo, ki povzroča napade ali komo.

Preeklampsija lahko upočasni rast ploda, poveča verjetnost rojstva pred predvidenim datumom poroda in abrupcijo posteljice, ki lahko povzroči obilne vaginalne krvavitve nevarne tako za življenje ploda kot matere.

Nosečnice, ki so uživale omenjena zdravila imajo so imele za 60% višje tveganje nastanka visokega krvnega tlaka, kar v skupnem znesku pomeni 2-3% večjo verjetnost razvoja preeklampsije. Največjemu tveganju so bile izpostavljene nosečnice, ki so uživale odmerke paroksetina.

Raziskava je prva, ki je pokazala povezavo med antidepresivi (SIPPS) in razvojem preeklampsije.

Rezultati raziskave so pomembni, saj so antidepresivi iz skupine inhibitorjev ponovne zaloge seratonina najpogosteje predpisani antidepresivi v nosečnosti. Rezultati sicer ne pomenijo, da je potrebno med nosečnostjo prekiniti antidepresivno terapijo, vendar se je o poteku lajšanja simptomov depresije potrebno pogovoriti z zdravnikom.

Nosečnice z blago obliko depresije bi se lahko odpovedale jemanju antidepresivov, vendar se v nekaterih primerih zgodi, da se simptomi depresije po porodu še poslabšajo. Prav zaradi kompleksnosti strokovnjaki svetujejo posebno obravnavo vsakega primera posebej.

Naslednji prispevek

Ženske z RA in SEL imajo manj otrok

13 junija, 2012 0