Wednesday, April 24, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Nemci netolerantni do živžava v vrtcih

By 0 271 Views

Zgodi se, da obe sprti strani dosežeta kompromis, kot se je to zgodilo v primeru severne četrti v Hamburgu, kjer so okoli nekega zasebnega vrtca postavili 2,60 metra visoko zidno ograjo, ki stanovalce ščiti pred otroškim živžavom. Poleg zvočnega zidu so morali podpisati pogodbo, da bo vrtec ob sobotah in nedeljah zaprt, v njem pa ne sme biti več kot 55 otrok.


Zadnja leta so vse pogostejše tožbe proti vrtcem in jaslicam, zato bo morala vlada sprejeti nov pravilnik o njihovi gradnji, piše agencija AFP in navaja, da so v Berlinu po štiri leta trajajoči pravni bitki vrtec raje zaprli.

V Hamburgu sta dva vrtca primorana sprejeti samo 25 otrok, čeprav njuna kapaciteta dovoljuje vpis 40-tih otrok.

»Živimo v družbi v kateri otroci niso več del kolektivne družbe,« je pojasnila poslanka socialdemokratov Marlene Rupprecht.

S 651.000 rojstvi otrok v letu 2009 je Nemčija dosegla najnižjo stopnjo rasti, v primerjavi z letom 1964 pa se je število novorojencev celo prepolovilo.

Pred 20 timi leti je bilo brez otrok samo 12% žensk starih med 40 in 44 leti, leta 2008 pa je bil ta odstotek 21.

Po raziskavi Zveznega urada za raziskavo prebivalstva samo polovica vprašanih Nemcev trdi, da otroci obogatijo njihovo življenje.

»Ko se otroci igrajo in smejejo je to izraz veselja in radosti, ter se ne more primerjati s hrupom gradbišča,« pravi Paula Honkanen-Schoberth, predstojnica Nemške zveze za zaščito otrok in poziva naj ljudje spremenijo mišljenje.

Starši se pogosto srečujejo z neokusnimi sporočili v poštnih nabiralnikih, ki najpogosteje zahtevajo mir in odstranitev otroških vozičkov s stopnišč.

Mesto Berlin je zaradi tega sprejel lokalni zakon, ki tolerira otroški živžav. Prebivalci Berlina ga ne sprejemajo najbolje, saj v oči bode podatek, da je tržna vrednost stanovanj v okolici jaslic za 20% nižja.