Monday, June 17, 2024

Večina zastrupitev otrok in malčkov je posledica uživanja snovi, ki jih najdemo v vsakem gospodinjstvu: čistila, ličila, zdravila, lepila in rastline. Kaj storiti v primeru zastrupitve otroka?


Simptomi

Da je otrok zaužil nekaj nevarnega, lahko poleg odprte stekleničke ali embalaže, posumite v naslednjih primerih:

·         Opeklina ali rdečica okoli ust in na ustnicah (znak zaužitja jedke snovi)

·         Zadah po kemičnih spojinah

·         Opekline, rdeči madeži, madeži, ter značilen vonj na malčkovih oblačilih in drugje v hiši

·         Bruhanje, oteženo dihanje, zaspanost, zmedenost ali nenavadno vedenje

·         Nezavest

·         Napadi

·         Otopelost

Prva pomoč

V kolikor je vaš otrok buden in priseben:

·         Ne aplicirajte sirupa ipekakuane, niti ne izzovite bruhanja, ki naredi več škode kot koristi. Namesto tega pokličite Center za zastrupitve UKC Ljubljana na telefonsko številko (01) 522 52 83

·         Odgovorni osebi zaupajte vse znane informacije: kaj in koliko kemikalij je zaužil malček. Pomagajte si z embalažo. Nato sledite navodilom.

·         Če bo strokovnjak ugotovil, da mora otrok obiskati urgenco, s seboj prinesite embalažo ali deklaracijo snovi, ki jo je otrok zaužil

Ob otopelosti, epileptični napadih, ter težavami z dihanjem:

·         TAKOJ pokličite na telefonsko številko 112 ali zdravnika

Preventiva

Pred vsemi nevarnostmi je otroka skoraj nemogoče zaščititi, lahko pa naredimo nekaj preventivnih korakov v to smer:

·         Telefonsko številko (01) 522 52 83 shranite v vaš mobilnik ali jo zapišite blizu stacionarnega telefona. V kolikor ste veliko od doma in vaše otroke večkrat varujejo varuške ali babice, poleg telefonske številke zapišite še starost in težo otroka.

·         Kozmetiko, čistila, ličila, alkoholne  pijače, zdravila hranite izven dosega otrok

·         Zgledi vlečejo, zato se izogibajte morebitnemu neposrednemu uživanju zdravil pred otroci

·         V otrokovi prisotnosti tablete ne poimenujte bombončki, tudi zgolj pri vitaminskih tabletah se izogibajte uporabi tega termina; tudi nekateri vitamini so lahko strupeni (železo, vitamina A in D, so v večjih odmerkih izjemno škodljivi)

·         Zdravila ne mečite v koš za smeti. Sledite navodilu na deklaraciji, v nasprotnem zdravila odvrzite neposredno v zbiralnik ali v posodo, ki jo otrok ni sposoben odpreti.

·         Kupujte čistila v embalaži z varnostnim pokrovčkom. Čistila hranite v originalni embalaži, varnostnega pokrovčka ne zamenjajte z navadnim tudi če je le-ta še tako nepriročen.

·         Barvice, voščenke, vodene barvice, lepila… naj bodo izdelana iz netoksičnih in otroku prijaznih surovin.

·         V kolikor malček zboli in jemlje zdravila, vedno pozorno preberite informacije o predpisanem odmerku za otrokovo telesno težo. Ponoči vedno prižgite luč. Naredite vse v smeri nenamernega prevelikega odmerka zdravil.

·         Garaža in utility naj ne bosta otrokov igralni prostor. Bencin, sredstva proti zmrzovanju, gnojila, barve, laki, tekočina za vetrobransko steklo… so potencialno nevarni strupi. Podobno kot čistila ali zdravila, jih v originalni embalaži skladiščite v zaprtih, nedostopnih omarah.

·         Poglejte, če imate v vašem domu potencialno strupene rastline. Namestite jih izven dosega otrok, ali pa jih odstranite.

·         Pri raziskovanju sveta mora imeti otrok svojo svobodo. Vsake toliko časa pa le poglejte, da se ne igra z rečjo, ki lahko škodi njegovemu zdravju in vašim živcem. 

Vir slike: istockphoto

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Miti in dejstva o spolnosti po petdesetem

25 avgusta, 2014 0