Thursday, May 30, 2024

 


Tudi sramne dlačice je mož briti, striči, barvati… Da bi bil splošen vtis še nekoliko boljši, je moč kupiti tudi umetne. Z njimi lahko izrazimo pogled na svet, lahko pošljemo politično sporočilo, ali pa so zgolj simbol svobode brez predsodkov. Lahko jih skrijemo ali kažemo v samo izbranih intimnih trenutkih, ali pa povsem neobremenjeno na plažah in javnih kopališčih.
 

Na Japonskem so znak ženskosti

Sramne dlačice so in bodo ostale izjemno pomemben del našega telesnega izročila, naš odnos do njih pa se je skozi stoletja in različnih kultur spreminjal. Tudi v današnjem globalnem svetu se je ohranila različnost, kar kažejo številni primeri. Sramne dlačice so v nekaterih afriških kulturah še vedno simbol plodnosti, na Japonskem pa znak izjemne ženstvenosti, na področju Evrope in Severne Amerike pa so pogosto pokazatelj zanemarjenega telesa, ter celo nekulture in neciviliziranosti.

Npr. niti v enem filmu za odrasle posnetem v zadnjem obdobju, ne boste našle igralke ali igralca, ki mu področje genitalij pokriva gost gozdiček. Trend in vsakodnevno britje in depiliranje pa ima celo za prave igralce neprijetne posledice, vsaj tako kaže primer Kate Winslet.

Dejala je, da je morala v nekem filmu na intimnem delu telesa nositi ‘lasuljo’. Pogosto depiliranje sramnih dlak je povzročilo, da so bile svetle dlačice preveč redke, zato je morala nositi lasuljo. Le tako so filmski ustvarjalci lahko zagotovili videz mednožja tipične ženske v petdesetih letih preteklega stoletja, ki jo je igralka morala igrati.

Zaradi dlačic živčni zlom

Umetni gozdički na tem predelu so znani že od prej. Prvič se omenjajo v nekem zgodovinskem zapisu iz 17. stoletja v Angliji. Zapisali so, da so bile zelo popularne med tedanjimi prostitutkami. Umetnost, slikarstvo (vsaj klasično) jih ni nikoli posebej cenilo, kar se najbolje vidi iz popolnoma obritih renesančnih slik Venere in Afrodite.

Eden izmed največjih umetnostnih zgodovinarjev v 19. stoletju John Ruskin pa je na prvi poročni noči doživel živčni zlom, ko je videl, da je žena v predelu pelvične kosti enako poraščena. Srečanja z golimi ženskimi telesi je veliki Ruskin doživljal skozi platna velikih slikarskih mojstrov, ki so to območje prikazovali v ‘popolnem stanju’.

Prizor ga je tako razburil, da je odletel iz zakonskega gnezda in se nikoli več vrnil. Zakonsko vezo so na koncu preklicali, Ruskin pa se zaradi ‘travmatične’ izkušnje ni več oženil.

Simbol živalstva in spolnosti

Zgodovina pozna tudi povsem drugačne primere. Velik pesnik Lord Byron je bil pravi občudovalec ženskih las in sramnih dlačic. Med njegovo dediščino so se znašla tudi pisma, ki so mu jih pošiljale prijateljice in se danes nahajajo v arhivu znanih muzejev. V pismih lahko še vedno najdemo sramne dlačice vseh barv in nians.

Kultura severnoameriških Indijancev pa je iz te zgodbe izvzeta. Indijanci so se držali tradicije, da je vsaka najmanjša dlaka na telesu napaka, zato so jih neumorno odstranjevali. Za njih so bile dlake znak živalskosti, nekaj kar je namenjeno živalskemu in nikakor človeškemu telesu.

Prav zaradi tega se najbrž ženske sramne dlačice smatrajo za simbol živalskosti in spolnosti. Indijanci plemena Sioux (Dakota) pa so jih uporabljali za zastraševanje sovražnikov. Svoje vojaške oprave so okrasili s sramnimi dlačicami, ki so jih izpulili svojim soprogam in sestram.
 

Novi trendi

Takih običajev današnji svet ne pozna, poraščenost pa je kljub temu postala bolj osovražena kot kdajkoli prej – tudi na moških telesih. Trend se je s promoviranjem številnih brivskih, depilacijskih aparatov, laserjev za trajno odstranitev dlačic, depilacijskih krem, voskov, pričel v ZDA in se kmalu razširil v Evropo. Poraščene noge, roke, območje pod pazduho, ter seveda poraščenost na najbolj intimnih delih je v tem času na enako dobrem glasu kot slab ustni zadah in vonj znoja.

Vse več mlajših deklet pa se kljub vsemu ne odloča več za varianto vse ali nič, ampak se odločajo za obisk v specializiranem kozmetičnem salonu, kjer naredijo nekatero izmed trenutno najbolj popularnih ‘frizur’ tipa Bermuda, Hollywood ali Grand Canyon…

Mnogi so mnenja, da je to začetek vrnitve v čas pred feminističnimi združenji, kjer je bila vsaka intervencija na ženskem telesu enaka smrtnemu grehu. Po drugi strani pa se s tem dejstvom trenutno v Nemčiji ukvarja sedem znanstvenih projektov, ki govorijo, da ne gre samo za nek površen estetski trend, ampak novo obdobje v zgodovini olepšanja področja okoli spolnih organov nasploh.

Preberite še:
Egipčanska depilacija
Ste pripravljene na brazilsko depilacijo
Depilacija
Strije v nosečnosti
Pripravite kožo na jesen in zimo

 

Kategorija:   Depilacija, Novice
Naslednji prispevek

Snov v plastiki vpliva na obnašanje otrok

13 junija, 2012 0