Wednesday, May 29, 2024

Neplodnost je vse pogostejša težava sodobnega sveta in tudi v Sloveniji že vsak šesti par poišče zdravniško pomoč zaradi neuspešnih poskusov zanositve. Ta visoka številka marsikoga preseneti, o samem problemu neplodnosti pa večina prizadetih parov o tem težkem bremenu nerada govori.


O neplodnosti govorimo, ko par po enem letu rednih nezaščitenih spolnih odnosov še vedno ne zanosi. V primeru, da ste stari 35 let je priporočljivo,da poiščete pomoč po šestih mesecih poskušanja. Manj kot 30 odstotkov žensk namreč zanosi že v prvem mesecu nezaščitenih rednih odnosov. Ženska, mlajša od 35 let, v povprečju potrebuje kar pol leta za spočetje otroka.

Najpogostejši vzroki neplodnosti pri ženskah so težave v menstrualnem ciklusu, motnje v ovulaciji, slaba prehodnost jajcevodov, prebolele spolno prenosljive bolezni ter bolezen rodil, endometrioza. Številne raziskave pa potrjujejo, da je vzrok neplodnosti tudi vedno večji stres, ki kvari hormonsko ravnovesje v telesu in tako negativno vpliva na zanositev.

Možnosti zdravljenja neplodnosti pri ženskah je kar precej. Kadar gre za motnje ovulacije, pridejo v poštev zdravila za povečevanje plodnosti, ta delujejo podobno kot naravni telesni hormoni. Pri ženskah, kjer je ugotovljena neprehodnost jajcevodov, je ključen operativni poseg, s katerim odstranijo zarastline in sprostijo jajcevode. Možnost umetne oploditve pride na vrsto če so druge vrste zdravljenja neuspešne.

Da se izognete možnosti neplodnosti lahko prispevate tudi same. Natančno si beležite menstrualni ciklus ter poskusite določiti dneve ovulacije. To vam bo pomagalo pri načrtovanju nosečnosti, pozneje pa bodo te informacije pomagale vašemu ginekologu pri odkrivanju vzroka neplodnosti. Seveda je pomembno življenje z manj stresa, izogibajte se uravnoteženo prehrano, alkoholu, cigaretam, kavi itd.

Neplodnost je hkrati tudi velika psihološka obremenitev, vendar pa so sredstva iz javnega zdravja namenjena le zdravljenju z biomedicinsko pomočjo in ne krijejo še hkratne psihoterapevtske podpore. Zagotovo pa je obisk psihoterapevta investicija, ki ima dolgoročno dobre vplive na kakovost življenja in obvladovanje stresa ob spopadanju z neplodnostjo.

Čeprav ukvarjanje z neplodnostjo zasede večino časa in energije, je zelo pomembno, da si še vedno vzamete čas za pogovor z bližnjimi in za zabavo, saj za ohranjanje notranjega ravnotežja največ lahko storimo sami.

 

Članek povzet po priporočilih dr. Maje Sendi

 

 

Tags:
Naslednji prispevek

Kako poteka umetna oploditev?

23 avgusta, 2019 0