Tuesday, July 16, 2024

Psihološko svetovanje

Procesi zdravljenja neplodnosti so ponavadi dolgi, zato je povsem normalno, da jih združuje široka paleta čustev. Izkušnje kažejo, da lahko daljše obdobje izpostavljenosti negativnim čustvom vpliva na duševno zdravje. V kolikor se pojavijo spodaj omenjeni simptomi, zahtevajte strokovno pomoč:


·         Izguba zanimanja za običajne vsakodnevne dejavnosti

·         Daljše obdobje depresije

·         Napeti medsebojni odnosi (s partnerjem, družino ali prijatelji)

·         Sposobni ste razmišljati zgolj o neplodnosti

·         Tesnoba

·         Nižja sposobnost osredotočanja na vsakodnevna opravila

·         Težave s koncentracijo

·         Sprememba spalnih navad (težave s spanjem, zbujanje, zgodnje jutranje prebujanje, več spanja kot ponavadi)

·         Sprememba prehranjevalnih navad in telesne teže

·         Povečano uživanje zdravil ali alkohola

·         Razmišljanje o samomoru

·         Socialna izolacija

·         Občutek krivde, pesimizem ali ničvrednosti

·         Občutek grenkobe in jeze

V času zdravljenja neplodnosti veliko zgoraj omenjenega dela opravijo zdravniki, ki s svojimi izkušnjami znajo pristopiti k omenjenim duševnim motnjam. Pri hujših čustvenih zapletih ga zaprosite (v kolikor vaše tesnobe ne opazi), da vas skupaj s partnerjem napoti k psihologu. Skupno pomoč pri psihologu poiščite v primeru:

·         Dolgo in neuspešno zdravljenje neplodnosti vas je pripeljalo do razpotja, ko niste več prepričani ali je vredno vztrajati

·         Ob pomoči alternativnih možnosti zdravljenja

·         Ob preučitvi drugih možnosti (posvojitev)

·         Donaciji – jajčeca ali sperme

·         Težave z medsebojno komunikacijo

Psihološko zdravljenje in neplodnost

Pogovor z usposobljenim psihologom z izkušnjami pacientov, ki so se zdravili zaradi neplodnosti, je zelo koristen. Njegov primarni cilj je posameznike naučiti kako se uspešno spopasti s fizičnimi in čustvenimi spremembami povezanimi z zdravljenjem neplodnosti, ki so lahko boleče in moteče. Nekateri se bolj ukvarjajo z odzivom partnerja, drugi več pozornosti namenijo razpravi o izbiri ustreznejše metode zdravljenja, ter iskanju in ovrednotenju drugih možnosti (donacije, posvojitev).

Nekateri pari potrebujejo pomoč zgolj za obvladovanje stresa, tesnobe in depresije oz. vseh čustvenih motenj skupaj. Dober terapevt vas bo rešil okov negativnih čustev, okrepil pozitivna čustva v vaši podzavesti, ter tako pomagal k boljši vsakodnevni opravilnosti in k boljši sposobnosti učinkovite komunikacije z drugimi. Številni so krizo povezano z neplodnostjo pograbili kot življenjsko priložnost za krepitev osebnostne rasti.

Kje poiščem ustreznega psihologa?

Najbolj adekvatno informacijo boste dobili pri zdravniku, ki vas zdravi neplodnosti. Skupaj se potrudite najti strokovnjaka, ki ima izkušnje z mentalnim zdravljenjem neplodnih parov. 

Kategorija:   neplodnost, O neplodnosti
Naslednji prispevek

Alergija na spermo in neplodnost

16 septembra, 2014 0